FBI: Sve veći broj zločina iz mržnje

Sve je veći broj napada motiviranih mržnjom prema crncima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije (Reuters)
Sve je veći broj napada motiviranih mržnjom prema crncima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije (Reuters)

Američki Federalni istražni biro saopćio je da je broj zločina iz mržnje u 2016. godini porastao drugu godinu zaredom, sa sve većim brojem napada motiviranih mržnjom prema crncima, Jevrejima, muslimanima i pripadnicima LGBT populacije.

Prema izvještaju, u prošloj godini dogodilo se više od 6.100 zločina iz mržnje, što je za blizu pet posto više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi AP.

U više od polovine od 4.229 zločina izvršenih na osnovu rase žrtve su bili crnci, a od zločina na osnovu religije, kojih je bilo 1.538, u više od polovine žrtve su bili Jevreji.

Dobrovoljni izvještaji

Ovaj godišnji izvještaj, kako se navodi, predstavlja najsveobuhvatniji izvještaj o zločinima iz mržnje u SAD-u, ali vlasti upozoravaju da je nepotpun, s obzirom na to da je zasnovan na dobrovoljnim izvještajima policijskih stanica širom države.

Zločini iz mržnje, poznati i kao zločini motivirani predrasudama, u krivičnom pravu naziv je za zločine u kojima počinilac napada žrtvu zbog njene stvarne ili pretpostavljene pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

Žrtve zločina iz mržnje obično su predmet napada zbog svoje rase, religije, seksualne orijentacije, invaliditeta, klase, etničke pripadnosti, nacionalnosti, starosti, spola, rodnog identiteta, društvenog statusa ili političke pripadnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Zabilježen je rast broja zločina iz mržnje prema muslimanima i Jevrejima zbog kampanja na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD-u.

13 Mar 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO