FARC uklonjen s evropske liste terorista

FARC se od 2002. nalazio na evropskoj listi terorističkih organizacija (EPA)
FARC se od 2002. nalazio na evropskoj listi terorističkih organizacija (EPA)

Evropska unija (EU) uklonila je grupu Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) s liste terorističkih organizacija.

Virginie Battu, glasnogovornica Evropskog vijeća, kazala je za agenciju Anadolija da je EU uklonila FARC s liste terorista i obustavila markiranje članstva u toj organizaciji.

Dodala je da se EU odlučio na ovaj korak nakon što je potpisan mirovni sporazum u Kolumbiji i nakon što je ta organizacija prestala s nasiljem.

Politička stranka

Neimenovani zvaničnik EU-a kazao je da će u utorak biti objavljena odluka o skidanju FARC-a s evropske liste ličnosti i entiteta čija su imena predmet mjera ograničavanja zbog povezanosti s terorizmom.

Nakon što su potpisali mirovni sporazum i pristali na razoružavanje, pobunjenici su svoj pokret transformisali u političku stranku.

FARC se od 2002. nalazio na terorističkoj listi EU-a.

Vlada Kolumbije i vođe snaga FARC-a potpisali su mirovni sporazum u augustu 2016, što predstavlja historijski sporazum koji je označio kraj unutrašnjih sukoba, koji su trajali pet decenija i oduzeli stotine hiljada života.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši pripadnici kolumbijske oružane grupe FARC osnovali su političku stranku. FARC je nakon 50 godina borbe protiv kolumbijskih vlasti, odlučio položiti oružje. Zauzvrat su članovi te grupe dobili amnestiju i priliku da se za svoje ideje bore u Parlamentu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO