Turska kupovina ruskog sistema S-400 nije poruka NATO-u

Rusko-turski ugovor vrijedan je više od dvije milijarde dolara (Reuters)

Turska odluka da kupi napredni raketni odbrambeni sistem od Rusije nema za cilj da pošalje bilo kakvu političku poruku, rekao je turski zvaničnik, dan nakon što je Ankara najavila finalnu fazu ugovora koji može utjecati na njene odnose s NATO-om.

Ahmet Berat Conkar, šef turske delegacije u NATO-u, rekao je da je odluka o kupovini sistema S-400 jedino bazirana na tehničkim i finansijskim razlozima.

“Turska je izabrala S-400 jer taj raketni sistem ima naprednije tehničke karakteristike nego njegovi konkurenti, s boljom cijenom i kraćim vremenom isporuke”, rekao je za Al Jazeeru Conkar, koji dolazi iz vladajuće Partije pravde i razvoja. 

Njegovi komentari dolaze nakon što je Nurettin Canikli, turski ministar odbrane, rekao da je ugovor o kupovini S-400 s Rusijom “završen”.

Razmatra se i kupovina Patriota

“Rakete S-400 su kupljene. Sada su ostali samo neki detalji”, rekao je Canikli novinarima.

Ruski S-400 je napredni odbrambeni sistem protiv zemlja-zrak raketa i kupile su ga brojne zemlje.

Prije ovog ugovora, Turska, koja je članica NATO-a i ima vojnu bazu saveza, također je razmatrala kupovinu sistema Patriot američkog Raytheona.

Od kako je najavljen prošlo ljeto, u krugovima NATO-a na tursko-ruski ugovor je gledano sa sumnjom, jer se vjeruje da je ruska oprema nekompatibilna sa sistemima koje koristi Alijansa.

General Petr Pavel, šef Vojnog vijeća NATO-a, nedavno je upozorio Tursku na posljedice moguće kupovine S-400.

“Princip suvereniteta očigledno postoji u kupovini odbrambene opreme, ali na isti način na koji su zemlje suverene u donošenju odluka također su suverene u suočavanju s posljedicama takvih odluka”, rekao je Pavel novinarima u Washingtonu 25. oktobra.

Odbrambeni zvaničnici u SAD-u također su nekoliko puta izrazili zabrinutost zbog ove kupovine.

Ugovor od dvije milijarde dolara

Prema politici NATO-a, međusobna saradnja “nužno ne zahtijeva zajedničku vojnu opremu. Važno je da oprema može koristiti zajedničku infrastrukturu i da može komunicirati s drugom opremom.”

Međutim, Conkar je rekao da vjeruje da kupovina neće utjecati na Tursku saradnju s NATO-om i na njene aktivnosti u Savezu.

“Postoje i druge zemlje koje su kupile oružane sisteme od trećih zemalja. Projekti i akcije NATO-a provode se kroz procese planiranja koji se neće miješati s drugim turskim investicijama u odbranu”, rekao je on za Al Jazeeru. 

Rusko-turski ugovor vrijedan je više od dvije milijarde dolara, rekao je direktor ruske kompanije Rostec.

Izvor: Al Jazeera