Bob Geldof vratio nagradu koju je dobila i Aung San Suu Kyi

Drugi strani dobitnici Slobode Dublina otkad je prvi put nagrada uručena 1876. su John F. Kennedy, Nelson Mandela i Mihail Gorbačov (EPA)

Irski muzičar i aktivista u borbi protiv siromaštva u svijetu Bob Geldof vratio je svom rodnom gradu nagradu “Sloboda grada Dublina” u ponedjeljak te rekao da je ne može zadržati s obzirom na to da je tu nagradu dobila i mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi.

Više od 600.000 muslimana iz mijanmarske pokrajine Rakhine prebjeglo je u izbjegličke logore u Bangladeš, nakon vojnih operacija koje su Ujedinjeni narodi opisali kao operacije etničkog čišćenja, a Mijanmar ih je pokrenuo nakon napada pobunjenika Rohinja.

Stanje s Rohinja muslimanima izazvalo je ogorčenost širom svijeta te je bilo poziva da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir koju je dobila 1991. godine jer nije osudila mijanmarske vojne akcije.

‘Masovno etničko čišćenje Rohinja’

“Vrlo sam ponosan Dublinac, ali ne mogu pod punom sviješću i dalje biti nositelj nagrade koju i dalje ima Aung San Suu Kyi”, rekao je u izjavi Geldof.

“Ukratko, ne želim ni na koji način biti povezan s osobom koja je trenutno upletena u masovno etničko čišćenje naroda Rohinja z sjeverozapadne Burme”, dodao je.

Suu Kyi, prije nagrađena za aktivizam na polju ljudskih prava, bila je u kućnom pritvoru kada je dobila Nagradu grada Dublina 1999. godine, koju je javno primila u Irskoj 2012. godine, dvije godine nakon puštanja na slobodu.

Prošli mjesec sličnu nagradu oduzelo joj je britanski univerzitet Oxford, gdje je studirala.

Drugi strani dobitnici Slobode Dublina otkad je prvi put nagrada uručena 1876. godine su John F. Kennedy, Nelson Mandela i Mihail Gorbačov.

‘Sada nas je zgrozila i osramotila’

Geldof, bivši pjevač grupe “Boomtown Rats”, nagradu je dobio 2005. godine, kao priznanje za svoj humanitarni rad, koji uključuje organizaciju Live Aid koncerta 1985. godine, na kojem se okupilo, prema procjenama, 1,5 milijardi ljudi, te za doprinos u pomoći gladnima i bolesnima u Etiopiji.

“Njena povezanost s našim gradom sramotna je za sve nas “, istaknuo je Geldof i nastavio: “Mi smo je nagradili, a sada nas je zgrozila i osramotila.”

“U trenutku kad joj odbor oduzme nagradu, spreman sam nagradu ponovno prihvatiti”, kazao je on i dodao: “Molim vas, prihvatite ovu malu gestu uz tugu koju osjećam zbog toga.”

Izvor: Agencije