Hariri: Slobodan sam, vraćam se u Liban

Hariri je rekao da se na ostavku odlučio kako bi Liban spasio od neposredne opasnosti, ali nije precizirao kakve (EPA)
Hariri je rekao da se na ostavku odlučio kako bi Liban spasio od neposredne opasnosti, ali nije precizirao kakve (EPA)

Libanski premijer Saad Hariri rekao je u nedjelju da je slobodan i da će se veoma brzo vratiti u Liban, a to je poručio u svom prvom televizijskom intervjuu otkako je prošlog vikenda podnio ostavku iz Saudijske Arabije.

“Slobodan sam”, rekao je Hariri u intervjuu uživo, najavivši da će se “u narednim danima” vratiti u Liban, prenosi AP.

Hariri je, također, rekao da se na ostavku odlučio kako bi zemlju spasio od neposredne opasnosti, ali nije precizirao kakve.

Poziv Haririju

Hariri se danas obratio u intervjuu libanskoj televiziji nakon pritisaka libanskih zvaničnika koji kažu da njegova ostavka nije prihvaćena jer je objavljena iz Saudijske Arabije, dok libanski predsjednik tvrdi da Haririja protiv njegove volje drže u Saudijskoj Arabiji, prenosi Tanjug.

Ranije u nedjelju, hiljade Libanaca koji su učestvovali u godišnjem maratonu u toj zemlji pozvali su Haririja da se vrati kući nakon što je podnio ostavku pod misterioznim okolnostima, tokom posjete Saudijskoj Arabiji.

Hariri je, inače, bio redovan učesnik tradicionalnog maratona, a ove godine je predsjednik Libana Michel Aoun podstakao trkače da ga pozovu da se vrati.

Mnogi Libanci smatraju da je Hariri u kućnom pritvoru kao dio saudijskog plana o potkopavanju koalicione vlade koju je on oformio sa Hezbollahom prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO