Merkel: Sve zemlje u borbu protiv klimatskih promjena

Angela Merkel kaže da je odgovornost industrijskih zemalja da razvijaju tehnologije koje su prijateljski nastrojene (EPA)
Angela Merkel kaže da je odgovornost industrijskih zemalja da razvijaju tehnologije koje su prijateljski nastrojene (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da su klimatske promjene hitan problem i poručila da se svaka zemlja treba angažirati kako bi se spriječio rast temperature na globalnom nivou.

Kazala je da svaka zemlja mora pomoći da se globalno zagrijavanje ograniči “na ispod dva, ili, još bolje, 1,5 stepeni Celzijusa”, što je cilj koji je postavljen klimatskim sporazumom o Parizu iz 2015. godine do kraja vijeka.

Merkel je dodala da je odgovornost industrijskih zemalja da razvijaju tehnologije koje su prijateljski nastrojene prema okolini i koje su usmjerene prema budućnosti, ali ne vode do gubitka radnih mjesta, preneo je AP.

Veliki protesti u Bonnu

Diplomate iz cijelog svijeta se sastaju u njemačkom gradu Bonnu kako bi razgovarale o primjeni sporazuma iz Pariza.

Aktivisti za zaštitu okoliša izašli su prošle sedmice na proteste u Bonnu, uoči velike klimatske konferencije Ujedinjenih naroda COP 23, zahtijevajući veće napore za smanjenje emisija štetnih gasova te brže zatvaranje termoelektrana na ugalj.

Gotovo 7.000 okupljenih zatražilo je od kancelarke Merkel brže zatvaranje termoelektrana na ugalj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO