Zvaničnik SAD-a: Raketa Husa koja je pala kod Rijada iz Irana

Iranski predsjednik izjavio da raketa jemenskih Husa koja je pala kod Rijada predstavlja reakciju na 'saudijsku agresiju' (Al Jazeera)

Raketa jemenskih Husa koja je pala kod prijestolnice Saudijske Arabije, Rijada, iz Irana je i ima iranske oznake, izjavio je zvaničnik američkih zračnih snaga, general Jeffrey Harrigian.

On je rekao da vlasti istražuju kako je raketa prokrijumčarena u Jemen od kada koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom kontroliraju zračni prostor, luke i kopnene granice, prenio je AP.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je ranije da raketa jemenskih Husa koja je pala kod Rijada predstavlja reakciju na, kako je naveo, saudijsku agresiju.

Optužbe saudijskih zvaničnika

Iran je prethodno odbacio optužbe saudijskog princa, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salamana, koji tvrdi da je pokrenuo “direktnu vojnu agresiju” nakon što su protivzračne odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koju su na Rijad ispalili pobunjenici Husa koji kontroliraju velike dijelove susjednog Jemena.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif izjavio je u telefonskom razgovoru s britanskim kolegom Borisom Johnsonom da su “optužbe saudijskih zvaničnika suprotne realnosti”, izjavio je glasnogovornik britanskog Ministarstva vanjskih poslova, a prenio AFP.

U isto vrijeme Mohammed bin Salaman je izjavio da je to što Iran snabdijeva raketama jemensku miliciju akt “direktne vojne agresije”, koji bi mogao biti i “akt rata”, izvijestili su državni mediji te zemlje.

Izvor: Agencije