Video: U Berlinu izložen simbol opsade Halepa


[Anadolija]

Kako bi ukazao na humanitarnu dramu koja je zadesila njegovu zemlju, sirijski umjetnik Manaf Halbouni je ispred Brandenburških vrata u Berlinu izložio svoj rad “Spomenik”, a radi se o autobusima iza kojih su se stanovnici Halepa krili od snajpera.

Vertikalno postavljeni autobusi ispred Brandenburških vrata ukazuju na barikade, koje su stanovnici Halepa pravili od olupina autobusa kako bi se zaštitili od snajperskih napada, koji su u ovom gradu odnijeli hiljade života.

Halbouni je za Anadoliju istakao kako njegov “spomenik” simbolizira mir, ali istovremeno predstavlja i protivljenje ratu. Kako je rekao, njegov cilj je bio podstaknuti ljude da razmišljaju u tom pravcu.

Kazao je kako smatra da Berlin predstavlja centar Njemačke, ali i evropske politike, te dodao da je “Brandenburška kapija simbol ujedinjenja i razdvajanja, simbol početka i kraja rata”.

Holbouni je konstatirao kako njegovo umjetničko djelo ne šalje samo poruku političarima, već da je ona namijenjena svima, odnosno da je potrebno da svako razumije drugoga i da se na taj način dođe do rješenja.

“Svaki rat mora stati. Niti jedan rat nije trajao vječno. Kako se Njemačka uspjela ponovo izgraditi nakon rata, isto to će uspjeti i Sirija. No, za to nam je potrebno vremena”, istakao je Halbouni.

Sirijski umjetnik je tri stara autobusa želio izložiti i u februaru ove godine, u njemačkom gradu Dresdenu, no nakon protesta tamošnjih desničarskih grupa, nije uspio u svojoj namjeri.

Autobusi su u Berlin dovezeni u sklopu manifestacije koju organizira teatar “Maksim Gorki”, a ispred Brandenburške kapije biće izloženi do 26. novembra ove godine.

Izvor: Agencije