Trump: Regija ne smije biti talac uvrnutih fantazija diktatora

Trump je početkom sedmice u Južnoj Koreji pozvao zemlje da se ujedine protiv Sjeverne Koreje (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump nastavio je s oštrim protivljenjem nuklearnim ambicijama Sjeverne Koreje, poručivši na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) da budućnost regije “ne smije biti talac diktatorovih uvrnutih fantazija o nasilnom osvajanju i nuklearnih ucjena”.

Trump je, misleći na sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, kazao to u obraćanju publici u Vijetnamu, u kojoj su bili izvršni direktori kompanija koji učestvuju u radu samita, javlja AP.

Trump je podsjetio da je početkom sedmice u Južnoj Koreji pozvao države svijeta da se ujedine protiv Sjeverne Koreje.

“Svaki korak koji režim Sjeverne Koreje napravi u razvoju još više naoružanja jest korak koji vodi sve većoj opasnosti”, rekao je američki predsjednik, prenosi Tanjug.

Šef Bijele kuće također je naveo da se civilizovani ljudi moraju “okupiti kako bi protjerali teroriste i ekstremiste” iz svojih društava.

Bijela kuća: ‘Nema sastanka s Putinom’

U međuvremenu, Bijela kuća objavila je da predsjednik Trump neće održati odvojeni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama samita u Vijetnamu, dok je iz Kremlja poručeno da “još ništa nije razjašnjeno”, prenosi Reuters.

“U vezi sa sastankom s Putinom, taj sastanak nikad nije potvrđen i neće biti održan zbog preklapanja rasporeda obje strane”, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Dodala je da će Trump i Putin “biti na istom mjestu”.

“Hoće li oni naletjeti jedan na drugog i reći ‘zdravo’? Svakako je to moguće i vjerovatno. Ali, kad je riječ o planiranom, formalnom sastanku, nema ga u rasporedu i ne očekujemo da će ga biti”, poručila je Sanders.

S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da se i dalje radi na eventualnom sastanku Putina i Trumpa, prenosi Reuters od ruskih agencija.

“Razgovori se nastavljaju. Još ništa nije razjašnjeno”, rekao je Peskov.

Izvor: Agencije