Tillerson: Ne koristite Liban kao sredstvo za veći sukob

Nema naznaka da bivšeg libanskog premijera Saada al-Haririja drže u Rijadu protiv njegove volje, kaže Rex Tillerson (EPA)

Američki državni tajnik Rex Tillerson upozorio je pojedine zemlje i skupine na Bliskom istoku da ne koriste Libanon kao sredstvo za veći sukob preko posrednika u regiji, istaknuvši da SAD snažno podržava libanonsku neovisnost.

Tillerson je kazao da priznaje Saada al-Haririja kao libanonskog premijera, nazvavši ga “snažnim partnerom SAD-a”.

Hariri je neočekivano podnio ostavku dok je tijekom vikenda boravio u Rijadu, optuživši Iran i libanonski Hezbollah da siju razdor u arapskom svijetu.

Libanon je tako doveo na prvu liniju borbe za prevlast u regiji između Saudijske Arabije i Irana.

“Ne postoji legitimno mjesto ili uloga u Libanonu za bilo kakve strane snage, milicije ili naoružane elemente osim legitimnih sigurnosnih snaga libanonske države”, rekao je Tillerson.

Također je upozorio da “nijedna strana, u ili izvan Libanona, ne smije koristiti Libanon kao sredstvo za sukobe preko posrednika ili na bilo koji način pridonijeti nestabilnosti u toj zemlji”.

Libanonske vlasti smatraju da je Saudijska Arabija zadržala Haririja protiv njegove volje, što Rijad negira.

Tillerson je ranije rekao da ništa ne ukazuje na to da je Hariri u Arabiji protiv svoje volje te da Washington prati situaciju.

Remetilački faktor

“Politička čistka koju je proveo saudijski prijestolonasljednik, princ Mohammed bin Salman, izazvala je zabrinutost i za sada nije jasno o čemu se radi, no nema masovnih hapšenja”, izjavio je Tillerson.

Američki državni tajnik, koji se s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom nalazi na turneji po Aziji, izjavu je dao nakon razgovora sa saudijskim dužnosnicima, prenosi Hina.

Tillerson je u srijedu razgovarao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Abdelom al-Jubeirom o privođenju nekih ministara i poslovnih ljudi, no još se uvijek ne govori o službenim hapšenjima.

“Na temelju tog razgovora, sve se radi u dobroj namjeri. Koliko će se to pokazati remetilačkim faktorom, ostaje za vidjeti… Koliko ja shvatam, u ovom trenutku se ne govori o stvarnim hapšenjima, već ljude suočavaju s dokazima o mogućim zloupotrebama”, kazao je Tillerson.

Potvrdio je da mu je Jubeir kazao da je Hariri sam donio odluku o ostavci na premijerski položaj.

Bin Salman, budući kralj Saudijske Arabije, proveo je antikorupcijsku čistku te dao privesti pripadnike kraljevske obitelji, ministre i investitore, uključujući i milijardera Alwaleeda bin Talala.

Izvor: Agencije