Saudijci, Kuvajćani i Bahreinci napuštaju Liban

Rijad je državljanima Saudijske Arabije savjetovao da ne putuju u Liban ili iz njega (Al Jazeera)

Stotine državljana Saudijske Arabije, Kuvajta i Bahreina napuštaju Liban na zahtjev vlada svojih zemalja.

“Zbog okolnosti koje se dešavaju u Libanskoj Republici, Kraljevina poziva svoje građane koji su tamo u posjeti ili tamo žive da napuste ovu državu što je prije moguće”, saopćila je Saudijska Arabija u četvrtak.

“Kraljevstvo savjetuje sve svoje državljane da ne putuju u Liban ni iz nekog drugog međunarodnog odredišta.”

Prije dva dana Saudijska Arabija optužila je Vladu Libana da je objavila rat Rijadu zbog “agresije” libanskog pokreta Hezbollah, zbog čega je dodatno eskalirala već napeta situacija, koja prijeti destabilizacijom Libana.

Brojne libanske političke stranke, uključujući i stranku Saada Haririja, libanskog premijera, koji je tokom vikenda iz Saudijske Arabije objavio da podnosi ostavku, zatražile su njegov povratak iz Rijada.

Službeni Bejrut strahuje da je on u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji i da mu tamošnje vlasti ne dozvoljavaju da napusti zemlju.

No, francuski i njemački ministri vanjskih poslova kažu kako ne vjeruju da je Haririju onemogućeno kretanje.

“Trebali ste njega pitati je li mu život u opasnosti. Znamo samo da je podnio ostavku. Bio je u Abu Dhabiju kad je i francuski predsjednik Emmanuel Macron bio tamo. Mislimo da se kreće slobodno. Važno je da on sam donosi odluke. Zabrinuti smo za stabilnost Libana. Nadamo se brzom političkom rješenju”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

Kontakti s diplomatima

Liban održava kontakte sa zapadnim, ali i s arapskim diplomatima u Bejrutu, javila je novinarka Al Jazeere Zeina Khodr.

Dodaje da je predsjednik Libana čak razgovarao i sa saudijskim otpravnikom poslova, koji je tražio informacije o statusu premijera Haririja, koji je dao ostavku.

“Predsjednik [države] i predsjednik Parlamenta Libana vjeruju da je Hariri u kućnom pritvoru. Isto tako i Haririjeva politička stranka vjeruje da je on protiv svoje volje zadržan u Saudijskoj Arabiji i zahtijevaju da se smjesta vrati u državu kako bi se uspostavila stabilnost u državi”, javlja Khodr.

Čak je i izjava francuskog ministra vanjskih poslova vrlo neodređena, kazala je novinarka Al Jazeere.

“Rekao je: ‘Koliko mi znamo, Hariri nije u kućnom pritvoru’ te mu nije ograničeno kretanje. Ipak, ne znamo je li se francuski predsjednik sreo s Haririjem, je li Haririju dopušteno napustiti Saudijsku Arabiju. Mnogo je više pitanja nego odgovora. Vlasti Libana sve više sumnjaju da nešto nije u redu s premijerom”, javlja Khodr.

Izvor: Al Jazeera