Predsjednici Parlamenta Katalonije sloboda uz kauciju

Carme Forcadell
Forcadell je omogućila objavu nezavisnosti Katalonije (EPA)

Sudac španjolskog Vrhovnog suda odredio je da se predsjednica katalonske skupštine Carme Forcadell pusti na slobodu uz jamčevinu od 150.000 eura, ali i da će se nastaviti istraga o njezinoj ulozi u organiziranju zabranjenog referenduma o neovisnosti te španjolske regije, prenosi Tanjug.

Četvero zastupnika regionalnog parlamenta također će biti pušteno na slobodu ako uplate 25.000 eura jamčevine.

Forcadell će ostati u zatvoru dok ne isplati jamčevinu.

Ona i pet zastupnika regionalne vlade svjedočili su u četvrtak povodom optužbi za pobunu, nasilje i zlouporabu javnih fondova, prenosi Reuters.

Omogućila objavu nezavisnosti

Španjolski državni tužitelj zatražio je ranije u četvrtak od Vrhovnog suda te države da naredi pritvor za predsjednicu Parlamenta Katalonije i tri zastupnika do okončanja istrage o njihovoj ulozi u nelegalnom proglašenju neovisnosti Katalonije.

Forcadell, predsjednica Parlamenta, koja je omogućila objavu neovisnosti Katalonije, izjavila je u četvrtak da taj dokument nije zakonski obvezujući, priopćili su izvori, u komentaru koji bi mogao oslabiti secesionističke ambicije regije.

Ova glasna kritičarka preuzimanja ovlasti regije od središnje vlade nakon objave neovisnosti dala je te komentare pred španjolskim Vrhovnim sudom.

Izvor: Agencije