Predsjednica katalonskog Parlamenta puštena uz kauciju

Forcadell i pet poslanika regionalne Vlade svjedočili su pred sudom povodom optužbi za pobunu, nasilje i zloupotrebu javnih fondova (EPA)

Smijenjena predsjedavajuća katalonskog Parlamenta Carme Forcadell puštena je danas iz pritvora, gdje je provela jednu noć, nakon što je položena kaucija u iznosu od 150.000 eura.

Vrhovni sud je zadržao njen pasoš, naredio joj da ostane u Španiji i pojavljuje se pred sudom svake sedmice, kao i pred tim sudom, ukoliko bude pozvana, prenosi agencija AP.

Forcadell je napsutila zatvor automobilom i nije razgovarala sa novinarima.

Agencija AP podsjeća kako je Forcadell bila među šest smijenjenih katalonskih parlamentaraca koji su jučer svjedočili pred Vrhovnim sudom u vezi sa njihovom ulogom u naporima za proglašenje nezavisnosti regije koje je Madrid zabranio.

Ostalih pet parlamentaraca je oslobođeno jučer, od čega je četvero njih platilo kauciju.

U saopćenju Vrhovnog suda navedeno je kako su primili uplatu kaucije za Forcadell i kako će neimenovani zvaničnik otići u pritvorsku jedinicu kako bi je oslobodio.

Pobuna, nasilje, zloupotreba

Ministar vanjskih poslova Španije Alfonso Dastis izjavio je prethodno kako će vrijeme pokazati da li će Forcadell prestati djelovati van okvira Ustava kada bude oslobođena, kao što je navodno obećala.

Dastis je rekao za Cope radio kako „ostaje da se vidi da li će ona održati svoju riječ“ i naglasio da ukoliko to ne učini, očekuje da sudija preispita svoju odluku o njenom oslobađanju.

Sudija španskog Vrhovnog suda odredio je sinoć da se predsjednica Forcadell pusti na slobodu uz kauciju od 150.000 eura, ali da će se nastaviti istraga o njenoj ulozi u organiziranju zabranjenog referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine.

Četvero poslanika regionalnog Parlamenta također su pušteni na slobodu, uz kauciju od 25.000 eura.

Forcadell i pet poslanika regionalne Vlade svjedočili su pred sudom povodom optužbi za pobunu, nasilje i zloupotrebu javnih fondova.

Špansko tužilaštvo tražilo je zatvor za nju i tri poslanika.

Izvor: Agencije