Njemačke stranke podržavaju NATO i dobre odnose s Rusijom

Stranke su se saglasile oko 'restriktivnog' pristupa izvozu oružja (EPA)

Njemačke stranke koje sudjeluju u koalicijskim pregovorima podržavaju NATO i transatlanske veze, ali žele i dobre odnose s Rusijom, navodi se u dokumentu kojega je vidio Reuters.

Dokument na tri stranice, o kojem će kasnije u petak razgovarati konzervativci kancelarke Angele Merkel, liberali Slobodni demokrati i Zeleni, mapira širi sporazum o uklanjanju nuklearnog oružja i poziva na novu diplomatsku inicijativu za nuklearno razoružanje.

Stranke su se saglasile oko “restriktivnog” pristupa izvozu oružja i podržale donošenje zajedničke evropske politike izvoza naoružanja.

Važnost globalne trgovine

U dokumentu je, također, naglašena važnost globalne trgovine, te je pozvano na jačanje uloge Svjetske trgovinske organizacije.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier kazao je nedavno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da nije sretan stanjem odnosa između Moskve i Berlina i da obje strane trebaju raditi na tome da ih poboljšaju.

Do prve posjete Rusiji jednog njemačkog predsjednika od 2010. godine došlo je u vrijeme zategnutih odnosa zbog ruske aneksije Krima i djelovanja proruskih separatista na istoku Ukrajine, kao i njemačkih optužbi za rusko miješanje u njenu politiku, što Moskva odbacuje.

Izvor: Agencije