Mediji: Uhapšeni saudijski zvaničnici mučeni i premlaćivani

Bin Salman (desno) predvodio je hapšenje stotina ljudi, uključujući i članove kraljevske porodice (Reuters)

Nekoliko visokopozicioniranih saudijskih zvaničnika uhapšenih u okviru čistke koja je počela u subotu bili su izloženi torturi i premlaćivanju tokom hapšenja i ispitivanja te im je bila potrebna medicinska pomoć, javlja portal Middle East Eye.

Ovaj portal saznaje od osoba s kraljevskog dvora da je obim čistke, tokom koje se svakodnevno vrše hapšenja, mnogo veći nego što saudijske vlasti priznaju, te da je zatvoreno više od 500 ljudi, a taj bi broj, navodno, mogao biti udvostručen.

Deseci članova kraljevske porodice, zvaničnika Vlade i utjecajnih biznismena pritvoreni su u okviru čistke koja je počela u subotu. Uhapšeni se suočavaju s brojnim optužbama, među kojima su pranje novca i mito.

U međuvremenu je zamrznuto više od 1.700 bankovnih računa u Saudijskoj Arabiji, a taj broj raste.

Neki od visokih zvaničnika koji su uhapšeni bili su izloženi najbrutalnijem mučenju, a po zadobijenim ranama može se zaključiti da su pretrpjeli klasične metode mučenja, javlja Middle East Eye. Na licima nemaju povreda, tako da neće imati fizičkih znakova mučenja ako se pojave u javnosti.

Mohammad bin Salman zamijenio je rođaka Muhammada bin Nayefa na mjestu prestolonasljednika u junu.

Princ Alwaleed bin Talal, milijarder i vlasnik Kingdom Holdinga, također je među pritvorenima, kao i nedavno otpušteni ministri, poput princa Mitaaba bin Abdullaha i šefa Nacionalne garde i ministra ekonomije Adela Faqiha.

Na meti antikorupcijske akcije u Saudijskoj Arabiji našao se i Muhammad bin Nayef, bivši saudijski prestolonasljednik, koji je u junu uklonjen s te pozicije.

Učvršćivanje moći

Ovi koraci posljednji su u seriji odluka koje se smatraju pokušajem prestolonasljednika Mohammada bin Salmana da učvrsti moć nad državom i političkom i poslovnom elitom.

U subotu je kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud objavio da će njegov sin prestolonasljednik nadzirati novu antikorupcijsku komisiju koja će iskorijeniti korupciju.

Sinovi Sultana bin Abdulaziza također su uhapšeni, a njihovi bankovni računi zamrznuti.

Jedan od najpoznatijih jest princ Bandar bin Sultan, bivši saudijski ambasador u SAD-u i čovjek od povjerenja nekadašnjeg predsjednika Georgea Busha mlađeg.

Državni tužilac Saudijske Arabije šeik Saud al-Mojeb izjavio je u četvrtak da je 208 osoba privedeno na saslušanje u istrazi u okviru borbe protiv korupcije, od čega je bez podizanja optužnice oslobođeno sedam osoba.

Navodi se kako je on ponovio da uobičajene privredne aktivnosti nisu narušene ovom borbom protiv korupcije i da su zamrznuti samo lični tekući računi u bankama, a ne i korporativni.

“Kompanije i banke slobodne su nastaviti s transakcijama kao i do sada”, poručio je Mojeb.

Čistka bez presedana

Saudijske vlasti na osnovu istraga obavljenih u posljednje tri godine procjenuju da je najmanje 100 milijardi dolara pronevjereno u toj državi putem sistematske korupcije i prevara u posljednjih nekoliko decenija.

Middle East Eye podsjeća da ovakva čistka kraljevske porodice nije zabilježena u modernoj historiji Kraljevine.

Posljednji sličan potres dogodio se kad je kralja Sauda zbacio njegov brat, princ Faisal ,1964. godine. Tada je Nacionalna garda opkolila kraljevsku palaču, ali sam kralj nije bio izložen omalovažavanju.

Prije nego što je postao krunski princ, Mohammed bin Salman najavio je: “Tvrdim da niko neće biti pošteđen u borbi protiv korupcije – bio to princ ili ministar.”

Na udaru aktualne čistke našli su se sinovi sve četverice ključnih ljudi u dinastiji Al Saud. Riječ je o sinovima kralja Fahda bin Abdulaziza, kralja Abdullaha, princa Sultana i princa Nayefa.

Izvor: Agencije