Istraga o planu da se Gulen izruči Turskoj

Recep Tayyip Erdogan optužuje Fethullaha Gulena da je potaknuo neuspjeli puč prošle godine (EPA)

Posebni savjetnik Robert Mueller istražuje je li Michael Flynn, prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, bio upleten u navodni plan hvatanja imama Fethullaha Gulena i njegovo izručenje Turskoj u zamjenu za milijune dolara, izvijestio je The Wall Street Journal.

Flynn, kojega je Trump otpustio nakon samo 24 dana na dužnosti, i njegov sin Michael Flynn Jr trebali su, prema tom planu, dobiti do 15 milijuna dolara ako silom odvedu Gulena iz njegova doma u Sjedinjenim Američkim Državama i izruče ga turskoj Vladi, rekli su za WSJ izvori upoznati s istragom.

Navodni plan pojavio se tijekom Muellerove šire istrage moguće ruske upletenosti u predsjedničke izbore 2016. godine i bilo kakve zavjere s Trumpovom kampanjom, rekli su izvori.

Htjeli prebaciti Gulena na zatvorski otok

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Gulena da je potaknuo neuspjeli puč u srpnju 2016. godine i želi da on bude izručen Turskoj, kako bi mu se sudilo.

Gulen odbacuje navode o svojoj upletenosti u pokušaj državnog udara.

Glasnogovornik Muellerovog tima odbio je komentirati to izvješće.

Flynn je središnja figura u Muellerovoj istrazi zbog razgovora koje je vodio s tadašnjim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom u SAD-u prošle godine, kao i zbog toga što je čekao do ožujka da se retroaktivno registrira u Ministarstvu pravosuđa kao strani agent za posao koji je obavio za turskog biznismena.

Journal piše da su agenti Federalnog istražnog biroa razgovarali s najmanje četiri osobe o sastanku u prosincu u New Yorku na kojemu su Flynn i predstavnici turske Vlade razmatrali uklanjanje Gulena, rekle su osobe upoznate s istragama FBI-a.

Među ostalim se razgovaralo o mogućem prebacivanju Gulena privatnim zrakoplovom na turski zatvorski otok Imrali, kazao je za novine jedan od izvora.

Reuters je izvijestio 26. listopada da je jedan od Flynnovih poslovnih suradnika, bivši direktor Centralne obavještajne agencije James Woolsey, ponudio dvojici turskih biznismena ugovor u vrijednosti od 10 milijuna dolara da pomognu diskreditirati kontroverznog Gulena.

Muellerov tim razgovarao sa savjetnikom Bijele kuće

To je bilo u vrijeme dok je Woolsey bio savjetnik Trumpove izborne kampanje.

Woolsey je bio član Flynnove tvrtke – Flynn Intel Group.

Muellerov tim također je razgovarao sa savjetnikom Bijele kuće Stephenom Millerom, najviše rangiranim Trumpovim savjetnikom za kojega se zna da je razgovarao s istražiteljima, izvijestili su američki mediji.

Izvor: Agencije