Guterres: Sukob u Libanu imao bi katastrofalne posljedice

Mi želimo da se mir očuva u Libanu, kazao je Antonio Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je u petak da bi novi sukob u Libanu imao “katastrofalne posljedice” i izjavio da je angažiranje u intenzivnim kontaktima sa svim akterima kako bi zatražio od njih da spriječe eskalaciju situacije.

Libanski premijer Saad Hariri podnio je ostavku, u šokantnoj objavi emitiranoj iz Rijada u subotu, dok se borba za utjecaj u Libanu pojačala između Saudijske Arabije i Irana, koji podržava libanski pokret Hezbollah.

“Od suštinskog je značaja da novi sukob ne izbije u regiji. To bi imalo katastrofalne posljedice”, rekao je Guterres novinarima.

“To je predmet velike brige za nas. Mi želimo da se mir očuva u Libanu”, kazao je on.

Eskalacija napetosti u regiji

Rekao je da održava “veoma intenzivne kontakte” sa Saudijskom Arabijom, Libanom i drugim zemljama u regiji, kao i s vladama koje imaju utjecaja na Bliskom istoku.

“Mi smo, zapravo, veoma zabrinuti i nadamo se da nećemo svjedočiti eskalaciji napetosti u regiji, koja bi imala tragične posljedice”, izjavio je Guterres.

Čelnik UN-a u srijedu je razgovarao sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Jubeirom.

Čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah izjavio je ranije u petak u Bejrutu da je Saudijska Arabija “uhapsila” Haririja i spriječila ga da se vrati u Liban.

Saudijska Arabija i Kuvajt zatražili su od svojih građana da napuste Liban, porenosi AFP.

Izvor: Agencije