EU traži od Londona da se jasno odredi o ispunjavanju obaveza

Britanski pregovarač David Davis i njegov evropski kolega Michel Barnier ostvarili su malo napretka u pregovorima (EPA)

Evropska unija traži od Velike Britanije da se u roku od dvije sedmice jasno izjasni u pogledu ispunjavanja finansijskih obveza ako želi u decembru dobiti zeleno svjetlo za pregovore o budućim odnosima s EU-om, izjavio je glavni evropski pregovarač Michel Barnier.

“Moj je odgovor je – da”, odgovorio je Barnier na novinarsko pitanje može li potvrditi kako od Londona očekuje da iziđe s jasnim stajalištem o ispunjavanju finansijskih obveza, prenosi Hina.

Britanska vlada i do sada je govorila da ne bježi od svojih finansijskih obveza prema evropskom budžetu, ali se ne želi izjasniti o koliko se novca radi.

EU procjenjuje da bi Velika Britanija trebala platiti gotovo 60 milijardi eura, što je obaveza koju je preuzela kao članica EU-a.

Britanci mogu promijeniti mišljenje

Britanski pregovarač David Davis i njegov evropski kolega Michel Barnier održali su konferenciju za novinare nakon završetka šestog kruga pregovora o razdruživanju Velike Britanije od EU-a.

I šesti krug pregovora donio je malo napretka, stoga je Barnier odmah na početku rekao novinarima da ne očekuje od njega neku veliku objavu.

Velika Britanija može pravno zaustaviti proces izlaska iz EU-a u bilo kom trenutku prije izlaska iz tog evropskog saveza 2019. godine, izjavio je John Kerr, britanski zvaničnik koji je radio na utvrđivanju pravila za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

S obzirom na to da su britanski i pregovarači EU-a završili još jednu rundu pregovora o Brexitu u Briselu, Kerr, koji je radio na Članu 50 ključnog sporazuma o EU, rekao je da “dok su pregovori o razvodu u toku, strane su još u braku … Možemo promijeniti mišljenje u bilo kojoj fazi.”

On je istakao da je britanska vlada obmanula glasače kako bi vjerovali da je proces izlaska Velike Britanije iz EU-a nezaustavljiv.

Tri ključna pitanja

Unija insistira da se pregovori s Velikom Britanijom vode u dvije faze – najprije riješiti pitanja razdruživanja, pri čemu su tri ključne teme: prava evropskih građana u Velikoj Britanija, pitanje graničnog režima između Irske i Sjeverne Irske i finansijska nagodba.

Nakon što se u ta tri ključna pitanja postigne “zadovoljavajući napredak”, Unija je spremna pokrenuti drugu fazu pregovora o budućim odnosima.

S druge strane, London to ne odbacuje eksplicitno, ali stalno ponavlja da se i pitanje finansijske nagodbe u granice u Irskoj moraju riješiti u sporazumu o budućim odnosima.

Davis je ponovio riječi premijerke Therese May iz njenog govora u Firenci od prije mjesec dana da “naši partneri u EU neće morati platiti više ili dobiti manje sadašnjem budžetskom okviru”.

Riječ je o sedmogodišnjem budžetskom okviru EU-a za razdoblje 2014-20.

Izlazak 29. marta 2019. godine

Čelnici EU-a će na samitu u decembru, na temelju Barnierove ocjene, odlučiti je li sazrelo vrijeme za drugu fazu.

“Potreban nam je iskren i stvaran napredak u sljedećih nekoliko sedmica”, rekao je Barnier.

Ranije je britanska vlada objavila da će izlazak Velike Britanije iz EU-a biti obavljen 29. marta 2019. godine, u 23:00 sata po lokalnom vremenu.

Davis je izjavio da će te vremenske odrednice biti unijete u amandman nacrta zakona o istupanju iz Unije, koji se trenutno sastavlja u Parlamentu, javljaju britanski mediji.

“Taj amandman jasno ukazuje da će Velika Britanija napustiti EU u 23:00 sata 29. marta 2019. godine”, piše u Davisovom saopćenju.

Neki poslanici su ranije izrazili zabrinutost zato što datum Brexita nije preciziran u zakonu, prenosi Tanjug.

Moguć i ‘tvrdi’ Brexit

“Poslušali smo javnost i parlament i unijeli tu promjenu da bismo izbjegli konfuziju”, navodi se u saopćenju.

Federacija njemačkih industrija smatra da EU i Velika Britanija neće uspjeti postići sveobuhvatni sporazum o budućim ekonomskim odnosima do 29. marta 2019. godine, što je rok za britanski izlazak iz EU-a, navodi Reuters.

Prema ocjeni najveće grupacije koja okuplja njemačke industrijalce, izvjesno je da će doći do takozvanog tvrdog Brexita.

“Dvjema stranama će biti potrebno mnogo godina da kompletiraju sveobuhvatni sporazum o trgovini i investicijama”, kazao je za Reuters upravni direktor BDI-a Joachim Lang.

Izvor: Agencije