Erdogan: Potrudimo se razumjeti Ataturka

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan poručio je danas u Ankari da obilježavanje godišnjice smrti osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka ne treba ostati ceremonijalno.

“Potrebno je da se trudimo razumjeti Atatürka. Deseti novembar, kao i svi drugi državni datumi od značaja, zbog toga treba biti obilježavan u tom duhu”, rekao je Erdoğan.

Širom Turske danas se prigodnim programima i manifestacijama obilježava 79. godišnjica smrti Mustafe Kemala Atatürka, osnivača savremene Republike Turske, javlja Anadolija.

Centralna manifestacija upriličena je na platou Atatürkovog mauzoleja Anitkabira u Ankari, gdje su prisustvovali turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, načelnik Generalštaba Vojske Turske Hulusi Akar, predsjednik opozicijske Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, čelnik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahçeli, kao i zvaničnici zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti.

Erdoğan je položio vijenac u mauzoleju, nakon čega je tačno u 9:05, u vrijeme kad je Atatürk umro, prvom predsjedniku Turske odana počast uz sirene.

Turski predsjednik upisao se i u posebnu knjigu sjećanja u Anitkabiru.

“Na 79. godišnjicu njegove smrti još jednom se s rahmetom i poštovanjem prisjećamo velikog komandanta u Turskom ratu za nezavisnost, osnivača Republike Turske i prvog predsjednika Republike Mustafe Kemala Atatürka. Republiku Tursku vidimo kao jedno od najvažnijih naslijeđa koje nam je Atatürk ostavio, zbog čega ćemo nastaviti danonoćno raditi da je dovedemo do nivoa moderne civilizacije”, napisao je.

Aktivnosti zaustavljene na dvije minute

Ispred Anitkabira bio je prisutan i veliki broj građana Turske, koji su odali počast prvom predsjedniku Republike Turske, a nakon zvanične ceremonije Anitkabir je otvoren za posjete.

Slična manifestacija odavanja počasti upriličena je i u dvorcu Dolmabahçe, u kojem je Atatürk i preminuo na današnji dan.

Jutros u 9:05 sati, u vrijeme kad je Atatürk umro, dnevne aktivnosti širom Turske zaustavljene su na dvije minute. U tom času oglasile su se sirene, a ljudi su se minutom šutnje i na druge prigodne načine sjetili osnivača Republike Turske.

Posebno su nesvakidašnji prizori zaustavljenog saobraćaja na cestama, gdje su vozači izašli iz svojih vozila i odali počast Atatürku.

Godišnjica smrti Atatürka prigodnim programima i prijemima obilježava se širom Turske, ali i u diplomatskim predstavništvima te zemlje širom svijeta.

Atatürk je rođen 1881. u grčkom Solunu, tadašnjem Osmanlijskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u Bici na Çanakkaleu. Nakon raspada Osmanlijskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata predvodio je tursku vojsku u oslobodilačkom ratu. 

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformisao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu, piše Anadolija. Umro je na današnji dan 1938. u 57. godini.

Izvor: Agencije