Duterte poručio Putinu: Kupit ćemo oružje od Rusije

Kina i Rusija donirale su Filipinima ukupno 11.000 automatskih pušaka i kamione (EPA)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte se zahvalio Moskvi na “pravovremenoj pomoći” u poražavanju pro-ISIL-ovskih napadača, koji su mjesecima držali pod kontrolom grad Marawi, izražavajući želju da kupi rusko oružje.

Duterte je prošlog mjeseca proglasio Marawi slobodnim od pripadnika grupe povezane s Islamskom državom Irak i Levant nakon 154 dana borbi, u kojima je poginulo više od 1.100 ljudi, uključujući 165 vojnika, a pri čemu je raseljeno skoro 400.000 osoba, podsjeća Reuters.

“Želim izgraditi snažne oružane snage i jaku policiju te je veoma važno da znate da mi zato planiramo kupiti oružje od Rusije”, kazao je Duterte ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na marginama samita zemalja organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Vijetnamu.

Blokirana prodaja puški od SAD-a

Filipini su trebali kupiti gotovo 20.000 automatskih pušaka od Sjedinjenih Američkih Država, ali neki senatori, zabrinuti zbog Duterteove reputacije u vezi s kršenjima ljudskih prava i ubistvima, blokirali su tu prodaju.

Međutim, Kina i Rusija, čiji su se odnosi s Filipinima drastično poboljšali posljednjih mjeseci, donirale su ukupno 11.000 automatskih pušaka i kamione.

“Vaša pravovremena pomoć mojoj zemlji pomogla nam je u dopunjavanju zaliha starog oružja i potrošene municije te sad imamo nove zalihe”, rekao je Duterte Putinu.

Izvor: Agencije