Društvene mreže: Osuda pjesme koja optužuje Katar

U pjesmi se direktno spominju katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, i njegov otac, šeik Hamad bin Khalifa Al Thani (Al Jazeera)

Grupa pjevača iz nekoliko zaljevskih država objavila je pjesmu u kojoj optužuju Katar za izdaju te mu spočitavaju odgovornost za diplomatsku krizu koja od ljeta potresa regiju.

Pjevači, uglavnom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poznati su širom Bliskog istoka, a muzikom kritikuju Katar.

Bahrein, Saudijska Arabija, UAE i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Katarom i uveli kopnenu, morsku i zračnu blokadu, optuživši tu državu da podržava terorizam.

Katar snažno negira te navode.

U pjesmi se direktno spominju katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, njegov otac, šeik Hamad bin Khalifa Al Thani, te bivši premijer, šeik Hamad bin Jassim Al Thani.

Muzičari također kritikuju Azmija Bisharu, Palestinca i bivšeg zastupnika u izraelskom parlamentu, koji živi u samonametnutom egzilu u Dohi od 2006, odakle vodi Arapski centar za istraživanja i politiku.

U pjesmi su izdana upozorenja Kataru. Refren upozorava tu državu da “ne ulazi u opasnu zonu” i da suzbije djela koja su “prevršila mjeru”.

Veličanje čelnika UAE-a i S. Arabije

Tekst hvali prestolonasljednika UAE-a, šeika Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana, saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana i njegovog oca, kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Pred kraj pjesme ističu se želje država koje su nametnule blokadu da riješe krizu, dok se Katar optužuje za “tvrdoglavost”.

Nakon objave pjesme katarski državljani na društvenim mrežama dali su podršku Dohi. Neki tvrde da je riječ o niskom udarcu i neetičkom potezu.

Korisnica Twittera Samira al-Rifeyah napisala je: “Nikad ranije u historiji čovječanstva niti barem u modernoj eri grupa država nije prijetila bratskoj državi umjetnošću i pjesmama.”

Drugi korisnik napisao je: “Je li ovo rezultat posljednjeg sastanka u UAE-u? A vi krivite narod koji je frustriran svojim vođama koji se takmiče u psinama.”

“Predložio bih katarskoj vladi da stavi na crnu listu sve one koji su objavili, pjevali i stoje iza pjesme ‘Recite Kataru'”, istakao je još jedan korisnik.

Ranije ove godine grupa saudijskih pjevača objavila je sličnu pjesmu na saudijskom TV-kanalu Rotana.

Vlasnik kanala, milijarder princ Alwaleed bin Talal, trenutno je u kućnom pritvoru nakon iznenadne, navodno, antikorupcijske čistke, na čijem je čelu Mohammad bin Salman.

Deseci članova kraljevske porodice, zvaničnika Vlade i utjecajnih biznismena uhapšeni su i osumnjičeni za niz krivičnih djela, među kojima pranje novca i mito. Uvedene su i liste ljudi kojima je zabranjeno letenje te su izdane dozvole za zamrzavanje imovine, u čistki koja traje od nedjelje.

Ovaj potez smatra se politikom Bin Salmana da učvrsti vlast u državi i nad političkom i poslovnom elitom.

Prošlog mjeseca šeik Tamim rekao je da neće pokleknuti pod pritiskom arapskih država koje blokiraju Katar.

“Naš suverenitet je crvena linija. Ne prihvatamo da se iko miješa u naš suverenitet. Ne sviđa im se naša nezavisnost, naš način razmišljanja i naša vizija za regiju”, rekao je šeik Tamim za američku TV-emisiju 60 Minutes.

Kazao je da je šokiran dugotrajnim diplomatskim sukobom.

Četiri države u junu su izdale listu zahtjeva s 13 tačaka, među kojima je zatvaranje Al Jazeere, ograničavanje veza s Iranom i protjerivanje turskih vojnika stacioniranih u državi u zamjenu za ukidanje blokade.

Doha je odbacila sve zahtjeve, osuđujući ih kao pokušaje kršenja njenog suvereniteta.

Izvor: Al Jazeera