Španija će tražiti izručenje Puigdemonta ako ne dođe na saslušanje

Carles Puigdemont se može kandidovati za izbore uprkos tome što je je Španija izdala potjernicu za njim (EPA)
Carles Puigdemont se može kandidovati za izbore uprkos tome što je je Španija izdala potjernicu za njim (EPA)

Ne pojavi li se smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont u četvrtak na sudu u Madridu, Španjolska će za njim raspisati europski uhidbeni nalog te zatražiti od Belgije njegovo izručenje, piše El Pais pozivajući se na neimenovane izvore u pravosuđu.

Puigdemont je optužen u Španjolskoj za pobunu, neposluh i malverzacije javnim novcem i trebao bi se pojaviti pred sudom u Madridu. Zajedno s ostalih 13 katalonskih dužnosnika trebao bi biti saslušan u naredna dva dana.

Puigdemont se nalazi u Belgiji, a njegov odvjetnik Paul Bekaert je rekao da se neće odazvati pozivu na sud te traži da bude ispitan u Belgiji.

Bekaert je ranije branio članove separatističke organizacije ETA te “uspijevao paralizirati njihovo izručenje Španjolskoj”, navodi El Pais. ETA se nalazi na listi terorističkih skupina u Španjolskoj i Europskoj uniji.

“Dobro je savjetovan prilikom odabira Belgije”, pišu te novine sa sjedištem u Madridu citirajući neimenovani izvor iz pravosuđa.

Puigdemont: Bez garancija se ne vraćam

Puigdemont je u utorak rekao kako je došao u Bruxelles kako “bi u srcu Europe upozorio na pristranost španjolskog pravosuđa”.

Poručio je i kako nema namjeru izmicati pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije jamstva da će tamo imati pravedno suđenje.

Optužio je španjolsko tužiteljstvo da pothranjuje “želju za osvetom” protiv njega, a istovremeno je istaknuo da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji.

“Predložio sam da ga ispitaju u Belgiji, To je moguće. U prošlosti sam imao takve slučajeve”, rekao je Bekaert za novinsku agenciju AP.

Puigdemont se u Španjolskoj suočava sa zatvorskom kaznom od 30 godina jer je optužen za pobunu.

Španjolsko državno odvjetništvo će u četvrtak vjerojatno zatražiti od suda preventivni pritvor pojavi li se pred sudom, pišu novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Nekoliko optuženih katalonskih dužnosnika potvrdilo je u srijedu da će se odazvati pozivu na sud te će biti saslušani tijekom četvrtka i petka. Državno odvjetništvo bi i za njih moglo zatražiti pritvor.

Gradonačelnica Barcelone protiv pritvora

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau usprotivila se mogućem zatvaranju dužnosnika koje je španjolska vlada razriješila dužnosti u subotu nakon što je u petak u katalonskom parlamentu proglašena nezavisna republika Katalonija.

“Suočavanje s neodgovornošću katalonske vlade koalicije ‘Zajedno za Da’ trebalo bi biti na izborima s argumentima, a ne slanjem u zatvor”, napisala je gradonačelnica Ada Colau na Twitteru.

Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, za 21. prosinca.

U utorak su se najmanje dvojica ministara Puigdemontove smijenjene vlade, koji su zajedno sa njim prešli u Bruxelles, vratili u Barcelonu, navodi AFP.

Po slijetanju u katalonsku prijestolnicu nešto poslije 23:00 sata, jednog od tih ministara – Joaquima Forna, koji je bio zadužen za unutarnje poslove – izviždali su na aerodromu protivnici nezavisnosti, koji su ga nazvali izdajicom i mahali španjolskim zastavama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO