Sirijska opozicija odbija ruski prijedlog za nove pregovore

Rusija, Iran i Turska nastoje da se primijeni primirje u ratom opustošenoj Siriji (EPA)

Dvije glavne sirijske opozicijske grupe odbile su prijedlog da se ovog mjeseca održi konferencija za Siriju pod pokroviteljstvom Rusije u crnomorskom ljetovalištu Sočiju.

“Odbijamo takvu konferenciju koju bi organizirali okupatori i koja bi samo radila na tome da se rehabilitira sadašnji kriminalni režim”, rekao je Yehia Ridi, član izaslanstva na prijašnjim diplomatskim pregovorima za dpa.

Moskva je pozvala više od 33 grupe i političke stranke da prisustvuju “sirijskom kongresu nacionalnog dijaloga”, navode opozicijski izvori, prenosi Hina.

“Odbijamo svaku konferenciju koja izlazi iz okvira ženevskih mirovnih pregovora ili Ujedinjenih naroda”, kazao je Aridi, član Visokog odbora za pregovore (HNC), koji je prisustvovao prijašnjim pregovorima u Astani.

Primjena primirja

Sirijsko nacionalno vijeće sa sjedištem u Istanbulu također je odbilo predloženu konferenciju smatrajući je načinom protivnim ženevskim pregovorima pod posredovanjem UN-a.

Rusija i Iran, koji podržavaju predsjednika Bashara al-Assada, i Turska, koja podržava opozicijske grupe, nastojali su da se primijeni primirje u ratom opustošenoj zemlji, pogotovo u civilnim sigurnosnim zonama, koje bi trebale biti pošteđene borbi.

“Ako je rusko vodstvo ozbiljno u podršci političkom procesu, mora pritisnuti Assadov režim da sudjeluje u Ženevi te da se pridržava rezolucija Vijeća sigurnosti, kao i da se angažira u direktnim i ozbiljnim pregovorima”, rekao je glasnogovornik Sirijskog nacionalnog vijeća Ahmed Ramadan.

Pregovori u Astani u Kazahstanu vodili su se istovremeno s pregovorima u Ženevi kako bi se okončao višegodišnji građanski rat u Siriji.

Izvor: Agencije