SAD će glasati protiv ukidanja embarga Kubi

SAD će podržati Trumpovu politiku, koja naglašava napredovanje ljudskih prava i demokratije na Kubi (EPA)
SAD će podržati Trumpovu politiku, koja naglašava napredovanje ljudskih prava i demokratije na Kubi (EPA)

Američki State Department priopćio je da će SAD glasovati protiv rezolucije Ujedinjenih naroda koja predviđa ukidanje embarga protiv Kube.

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Nikki Haley glasovat će protiv rezolucije, koju Kuba svake godine predstavlja pred UN-om posljednjih 26 godina.

SAD će tako podržati politiku predsjednika Donalda Trumpa prema Kubi, koja naglašava potrebu napredovanja ljudskih prava i demokracije u toj zemlji, priopćila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Napetosti između dva susjeda eskalirale su nakon ozbiljnih američkih briga zbog neobjašnjivih “akustičnih napada” na američke diplomate ljetos u Havani.

‘Akustični napadi’

U tajanstvenim napadima, za koje američki dužnosnici smatraju da su izvedeni pomoću zvučnih uređaja, stradale su barem 22 osobe u američkom veleposlanstvu u Havani.

Posljednji napad dogodio se u kolovozu.

Osobe izložene tim napadima patile su od “glavobolje i mučnine”, ali su zadobile i “manje traumatske ozljede mozga i trajno izgubile sluh”, prenijele su ranije agencije.

Agencija AP tako je ranije javila da su američki špijuni koji su djelovali pod diplomatskom krinkom među prvim i najteže pogođenim žrtvama. I regularni diplomati dojavili su o čudnim zvukovima u ušima i prošli su i kroz čudnija iskustva, nakon čega su Sjedinjene Američke Države uvidjele da nešto nije u redu, kako je potvrdila nekolicina pojedinaca upoznatih sa situacijom.

Sjedinjene Američke Države na kraju su povukle više od polovice diplomatskog osoblja na Kubi i naredile izgon 15 kubanskih diplomata s američkog teritorija.

Bijela kuća naknadno je ocijenila da Kuba ne čini dovoljno kako bi spriječila napade na američke diplomate, ali nije optužila Havanu za izravnu umiješanost u te napade.

Pogoršani odnosi nakon dolaska Trumpa

“Mislimo da kubanska vlada može zaustaviti napade na naše diplomate”, rekao je tada glavni tajnik Bijele kuće John Kelly.

Misteriozni “napadi na zdravlje” počeli su nekoliko dana nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika krajem prošle godine.

Trebalo je, međutim, proći vremena dok su Sjedinjene Američke Države zapovjedile većem dijelu diplomatskog osoblja u Havani da se vrati kućama.

Nakon 50-godišnjeg prekida veza SAD i Kuba su 2015. uspostavili diplomatske odnose, koji su se pogoršali po dolasku predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO