Khamenei poručio Putinu: Saradnja Irana i Rusije može izolovati SAD

Putin je ocijenio da nijedna zemlja ne bi mogla sama riješiti sirijsku krizu (EPA)
Putin je ocijenio da nijedna zemlja ne bi mogla sama riješiti sirijsku krizu (EPA)

Vrhovni lider Irana, ajatolah Ali Khamenei, rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da Teheran i Moskva moraju  pojačati saradnju kako bi izolovali SAD i obnovili mir na Bliskom istoku, prenijela je iranska državna televizija.

“Za potpuno rješavanje krize u Siriji potrebna je snažna saradnja između Irana i Rusije. Naša saradnja može izolovati Ameriku. Ova saradnja obnovit će stabilnost u regiji”, rekao je Khamenei tokom sastanka s Putinom, navodi Reuters pozivajući se na iransku televiziju.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani također smatra da Iran i Rusija moraju sarađivati da bi obnovili stabilnost u Siriji i regiji.

“Neophodno je boriti se protiv regionalnog terorizma”, rekao je Rouhani na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegama iz Rusije i Azerbejdžana.

Rješavanje sirijske krize

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da se situacija u Siriji i mirovni pregovori za rješavanje krize razvijaju pozitivno.

Putin je ocijenio da nijedna zemlja ne bi mogla sama riješiti sirijsku krizu.

Ruski predsjednik doputovao je ranije danas u Teheran kako bi s predsjednicima Irana i Azerbejdžana razgovarao o regionalnoj saradnji, borbi protiv terorizma i sigurnosnim pitanjima.

Iran i Rusija imaju mnoge zajedničke interese u regiji, obje zemlje podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i iranski sporazum sa svjetskim silama o nuklearnom programu Teherana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO