Iran: Osuđujemo napad, ali je korijen terorizma u politici SAD-a

SAD, New York, Napad
Nakon što je uletio na biciklističku stazu, kamionet se zabio u školski autobus povrijedivši najmanje četiri osobe (EPA)

Iran je u srijedu osudio napad u New Yorku, u kojem je stradalo osam osoba, ali je optužio SAD da njegova politika na Bliskom istoku predstavlja “korijen terorizma”.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghassemi ocijenio je da ubojstvo nevinih građana koji se nemaju čime braniti na javnom mjestu pokazuje okrutnost i svirepost, kako je rečeno, terorističkih grupa poput skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

On je ipak dodao kako Iran smatra da je “korijen teorizma politika koju je u određeno vrijeme provodio SAD i njegovi saveznici na Bliskom istoku”, prenosi Tanjug.

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose posljednjih 37 godina, a ulazak predsjednika Donalda Trumpa u Bijelu kuću u siječnju ove godine samo je povećao napetosti, podsjeća AFP.

Odnosi između dvije zemlje dodatno su zategnuti nakon što je Trump u listopadu odbio potvrditi da Iran postupa sukladno nuklearnom sporazumu iz 2015. i upozorio da bi ga mogao ukinuti.

Osumnjičeni, navodno, Uzbekistanac

Osumnjičeni za napad na Manhattanu, u kojem je poginulo osam ljudi, a najmanje 11 ozlijeđeno, navodno je iz Uzbekistana i zove se Sayfullo Habibullaevic Saipov, prenijeli su američki mediji.

Navode da Saipov ima 29 godina i da je u SAD došao 2010. godine.

Odmah su se oglasile i uzbekistanske vlasti, obećavši da će “na svaki način” surađivati u istrazi.

“Uzbekistan je spreman uložiti sve napore i sredstva kako bi pomogao u istrazi o tom terorističkom činu”, rekao je uzbekistanski predsjednik Shavkat Mirziyoyev.

“Tragedija koja se dogodila ponovno potvrđuje da je nužno ujediniti napore čitave međunarodne zajednice u borbi s tim izazovom našeg doba”, dodao je Mirziyoyev, izrazivši sućut američkom predsjedniku i obiteljima žrtava.

Nakon što je uletio na biciklističku stazu, kamionet se zabio u školski autobus, ozlijedivši najmanje dvoje djece i dvoje odraslih.

Među osmero poginulih šestero je stranaca – petero Argentinaca i Belgijka.

Američke su vlasti priopćile da napad smatraju terorističkim.

Trump kritičan prema ‘Vizi za raznolikost’

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je bio vrlo kritičan prema programu “Viza za raznolikost”, koji je omogućio ulazak u SAD navodno uzbečkom državljaninu odgovornom za napad u New Yorku i smrt osmero ljudi.

Godišnji program za tzv. zelenu kartu putem lutrije svake godine nasumičnim odabirom omogućuje izvlačenje 50.000 useljeničkih viza stanovnicima zemalja s malim brojem useljenika u Sjedinjene Američke Države. 

“Terorist je ušao u našu zemlju preko Diversity Visa Lottery Programa, čeda Chucka Schumera. Želim da kriterij budu zasluge i postignuća”, napisao je Trump na Twitteru, kako prenosi Hina.

Program “Viza za raznolikost” omogućuje dobitnicima na lutriji dobivanje zelene karte i status trajnog prebivatelja, a taj je program u Kongresu sponzorirao dugogodišnji liberalni zastupnik Chuck Schumer.

Izvor: Agencije