Al Jazeera obilježava 21. godišnjicu: Nemoguće blokirati slobodu govora

Medijska mreža Al Jazeera obilježava 21. godišnjicu emitiranja u srijedu, dok zaljevske zemlje pozivaju na zatvaranje mreže čije je sjedište u Kataru.

Ova godišnjica obilježava se u vrijeme kad Mahmoud Hussein, jedan od novinara te mreže, boravi u egipatskom zatvoru više od 300 dana.

Hussein, egipatski državljanin s boravištem u Kataru, uhapšen je prošle godine nakon što je doputovao u ovu državu na porodični odmor.

Terete ga za “širenje lažnih vijesti i primanje novčanih sredstava od stranih vlasti kako bi ukaljao reputaciju države”.

Al Jazeera je odbacila sve optužbe upućene na njegov račun i zatražila njegovo puštanje.

Brojne grupe za zaštitu ljudskih prava i zaštitu prava novinara pridružile su se Al Jazeeri u osudi Husseinovog zatvaranja.

Na svečanosti u Dohi, upriličenoj povodom 21. godišnjice mreže, predsjednik Upravnog odbora Al Jazeere Hamad bin Thamer Al Thani istakao je da Al Jazeera ostaje privržena principima novinarskog izvještavanja uspostavljenim kad je mreža osnovana.

“Situacija u kojoj obilježavamo ovu godišnjicu samo potvrđuje činjenicu da Al Jazeera ostaje odlučna i privržena principima koji su uspostavljeni prije 21 godinu. Istina je bila nedostupna, stoga ne čudi da imamo one koji danas žele blokirati slobodu govora. Izvrtanje činjenica i manipulisanje javnim mišljenjem put je kojim žele postići svoje mračne ciljeve i ušutkati glas Al Jazeere. Svjesni su da Al Jazeera stoji na putu njihovih ciljeva. Uprkos svemu, Al Jazeera je sačuvala uredničke principe i svijetu dokazala ozbiljnost i iskrenost, što nam je povećalo međunarodni ugled i gledanost. Nije tajna da je zatvaranje Al Jazeere jedan od glavnih ciljeva trenutne blokade države Katar”, rekao je Al Thani.

‘Al Jazeera ne može biti zatvorena’

Proteklih godina egipatske vlasti uhapsile su nekoliko zaposlenika Al Jazeere, što je dovelo do zabrinutosti u vezi sa slobodom medija u toj zemlji.

Nekoliko reportera ove mreže ubijeno je u ratnim zonama u Iraku, Siriji i Libiji, dok su mnogi uhapšeni ili bili primorani napustiti svoju zemlju zbog prijetnji smrću.

“Ova redakcija promijenila je sliku medija u cijelom svijetu, ali to je imalo svoju cijenu”, rekao je u Dohi generalni direktor Al Jazeere English Giles Trendle.

“Mnogi novinari ovdje imaju prijatelje ili kolege koji su dosta žrtvovali za ono što smatraju svetim: pravo ljudi da budu informisani”, dodao je.

“Bez obzira na kampanje protiv Al Jazeere kao mreže, Al Jazeera kao ideja ne može biti zatvorena.”

U junu su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli veze s Katarom i uveli kopneni, morski i zračni embargo, optuživši tu državu da podržava “terorizam”. Doha je više puta odbacila te navode.

Jedan od zahtjeva grupe pod vodstvom Saudijske Arabije, kako bi se ukinula blokada, jest ukidanje Al Jazeere.

Doha je odbila taj zahtjev, insistirajući da je dužnost vlada da štite osnovna ljudska prava prema Ženevskoj konvenciji, a među kojima je i pravo na informacije.

“Kad mi kažete da zatvorim kanal poput Al Jazeere, historija će zabilježiti jednog dana za 50, 60, 70 godina kako je ona izmijenila ideju slobode govora u regiji”, rekao je katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, u intervjuu za CBS-ov 60 Minutes te naglasio da nema govora o ukidanju mreže.

Medijske kuće i organizacije za zaštitu slobode medija, među kojima Komitet za zaštitu novinara, Human Rights Watch, Reporteri bez granica, urednički odbor New York Timesa i The Guardian, osudili su pritisak na Katar da zatvori Al Jazeeru.

Prestižne nagrade

Prvog novembra 1996. satelitski kanal Al Jazeere na arapskom jeziku prvi je put emitovao program iz Dohe.

Kao jedan od prvih kanala za vijesti na arapskom jeziku, uskoro je postao najgledaniji televizijski kanal na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Neprestano izvještavanje o sukobima i necenzurisane dijaloške emisije Al Jazeere bile su novitet u regiji gdje je državna kontrola medija široko rasprostranjena.

Danas je Al Jazeera medijska mreža s televizijskim kanalima te internetskim izdanjima na različitim jezicima.

Al Jazeera English osnovana je 2006. i dobila je brojne prestižne nagrade.

Al Jazeera Balkans počela je s radom 11. novembra 2011. Osvojila je Eutelsatovu nagradu People’s Choice u kategoriji “News kanala” 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO