Trump: Politika SAD-a prema Sjevernoj Koreji nije uspjela

Najnovija nominacija Donalda Trumpa zahtijeva potvrdu Senata (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je da je politika te zemlje prema Sjevernoj Koreji bila neuspješna, napominjući da je SAD uložio “milijarde dolara”, a ništa nisu dobile zauzvrat.

“Naša zemlja neuspješno se bavila Sjevernom Korejom 25 godina, dala milijarde dolara, a ništa nije dobila. Politika nije uspjela!”, naveo je Trump na svom nalogu na Twitteru.

Poruke koje je Trump nedavno objavio na Twitteru o Sjevernoj Koreji izazvale su pitanja o tome da li američki predsjednik naginje ka vojnoj akciji, navodi AP.

Republikanski senator Bob Corker upozorio je ranije da predsjednik SAD-a nesmotrenim prijetnjama drugim državama riskira da naciju pošalje “na put trećeg svjetskog rata”.

Sporazumi prekršeni

Trump je u subotu rekao da će “samo jedna stvar djelovati” u suočavanju sa Sjevernom Korejom, nakon pregovora prethodnih administracija s Pjongjangom koji nisu dali rezultata.

“Predsjednici i njihove administracije pregovarali su sa Sjevernom Korejom 25 godina, postignuti su sporazumi i ogromna količina novca je isplaćena. Nije uspjelo, sporazumi su prekršeni prije nego što se mastilo osušilo, što je američke pregovarače učinilo budalama. Izvinite, ali samo jedna stvar će uspjeti!”, naveo je Trump na svom nalogu na Twitteru.

Kremlj je, nakon Trumpove izjave, pozvao na uzdržanost po pitanju Sjeverne Koreje.

“Moskva je pozvala i dalje poziva sve strane, kao i one koji imaju bilo kakve veze s tim pitanjem, na uzdržanost, kao i da izbjegavaju poteze koji bi samo pogoršali situaciju”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, upitan kako Moskva komentira Trumpove navode.

O tome da bi se SAD mogao povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom, Peskov je rekao da bi to imalo “negativne posljedice”.

Nacionalna sigurnost SAD-a

Direktor za budžet u Beloj kući Mick Mulvaney je u nedjelju kazao da je jasno šta predsjednik SAD-a misli kada kaže da će “samo jedna stvar” moći obuzdati nuklearne i raketne programe Sjeverne Koreje, istakavši da Trump i dalje vidi “vojne opcije” kao rješenje za krizu s tom zemljom.

On je za televiziju NBC rekao da je Trump jasno stavio do znanja, “i to ne bi trebala biti novost ni za koga, da su vojne opcije na stolu, i apsolutno jesu”, prenosi AP.

S druge strane, demokratski senator Chris Murphy rekao je za CNN da bi Trump trebao “prestati nanositi štetu nacionalnoj sigurnosti zemlje, kao kada kaže Sjevernoj Koreji da ne postoji diplomatski način da se ta zemlja natjera da odustane od nuklearnog oružja”.

Istovremeno, republikanski senator Ron Johnson rekao je da “nema održivog vojnog rješenja i da bi takva opcija bila stravična”, napominje američka agencija.

Izvor: Agencije