Srbija odustala od pisma EK-u oko Katalonije i Kosova

Službeni Beograd usprotivio se stavu Evropske komisije da se slučajevi Katalonije i otcjepljenja Kosova ne mogu porediti (EPA)
Službeni Beograd usprotivio se stavu Evropske komisije da se slučajevi Katalonije i otcjepljenja Kosova ne mogu porediti (EPA)

Srbija je odustala od namjere da Evropskoj komisiji pošalje pismo u kojem se protivi njenom stavu da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, potvrdili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Vučić i Brnabić su u odvojenim izjavama rekli kako se od slanja pisma odustalo na zahtjev Španije, ali i naglasili da Srbija ne odustaje od namjere da od EK-a zatraži odgovor i razjašnjenje o različitim mjerilima povodom referenduma o nezavisnosti Katalonije i tumačenja nezavisnosti Kosova.

Vučić je kazao kako, na zahtjev Španije, Srbija neće poslati pismo EK-u, iako je ono “ozbiljno sastavljeno i završeno”.

Još ga treba prihvati Vlada Srbije i potpisati premijerka Brnabić.

“Španija nas je zamolila da to ne učinimo, da ne otežavamo njihovu poziciju. To ćemo učiniti u narednom periodu, a kada – obavestićemo vas. Imamo obavezu prema španskim prijateljima, jer su i oni nama pomagali”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

‘Španija je naš veliki prijatelj’

Brnabić je, također, potvrdila da neće u Brisel odnijeti pismo namijenjeno EK-u povodom katalonskog referenduma, jer su španske vlasti “zamolile da, zbog osetljivosti situacije u toj zemlji”, Srbija ne šalje pismo.

“Španija je naš veliki prijatelj i partner, imali smo od njih veliku podršku i za Interpol, UNESCO, i za evropske integracije, tako da ćemo u saradnji sa njima odlučiti kako ćemo dalje”, izjavila je Brnabić.

Poslije referenduma za nezavisnost Katalonije, službeni Beograd usprotivio se stavu EK-a da se slučajevi te španske pokrajine i otcjepljenja Kosova ne mogu porediti.

U svom stavu o referendumu u Kataloniji EK je naglasio da on nije u skladu sa španskim Ustavom.

Beograd insistira kako EK mora biti neutralna, a pismo s tom porukom i zahtjevima da EK razjasni svoje stavove premijerka Brnabić trebala je, prema ranijim najavama, uručiti zvaničnicima Evropske unije tokom službene posjete Briselu 10. oktobra.

Izvor: Agencije


Povezane

Katalonija je još od srednjeg vijeka i formiranja Kraljevine Španije uspijevala održati određen oblik autonomije. Jedini prekid bio je sredinom 20. stoljeća, u vrijeme vladavine generala Franciska Franka. O sporu Madrida i Barcelone detaljnije će Tarik Durmišević.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO