Iran prijeti ‘nemilosrdnim’ odgovorom SAD-u

'Ako SAD proglasi Revolucionarnu gardu terorističkom, tada će Garda smatrati da je američka vojska svugdje u svijetu kao ISIL', rekao je Jafari (EPA)

Iran je zaprijetio “nemilosrdnim” odgovorom ako Sjedinjene Američke Države proglase njegovu elitnu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom.

Teheran je zaprijetio sedmicu prije nego što će američki predsjednik Donald Trump objaviti konačnu ocjenu o tome poštuje li Teheran međunarodni sporazum o svom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Strahuje se da bi SAD mogao istupiti iz tog sporazuma. Trump bi također trebao proglasiti iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, prenosi Hina.

“Nadamo se da SAD neće napraviti tu stratešku pogrešku”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Bahram Qasemi. “Ako je napravi, odluka Irana bit će čvrsta, odlučna i nemilosrdna i SAD će morati snositi sve njene posljedice.”

‘SAD kao ISIL’

Pojedinci i kompanije povezane s Revolucionarnom gardom nalaze se na američkom spisku stranih terorističkih organizacija, ali cijela jedinica još ne.

“Ako je tačna vijest da je američka vlada toliko glupa da smatra Revolucionarnu gardu terorističkom grupom, tada će Revolucionarna garda smatrati da je američka vojska svugdje u svijetu kao grupa Islamska država Irak i Levant”, rekao je zapovjednik Revolucionarne garde Mohammad Ali Jafari.

Također je upozorio da će dodatne sankcije onemogućiti budući dijalog sa SAD-om i da će Amerikanci morati preseliti svoje baze u regiji izvan dometa iranskih projektila, koji iznosi 2000 kilometara.

Izvor: Agencije