Holandske stranke dogovorile formiranje vlade

Rutte: 'Postigli smo dogovor nakon pregovora' (EPA)
Rutte: 'Postigli smo dogovor nakon pregovora' (EPA)

Čelnici četiri političke stranke u Holandiji koje su učestvovale u pregovorima o formiranju koalicijske vlade dogovorili su se nakon rekordnih 208 dana pregovora, saopćili su u ponedjeljak.

“Postigli smo dogovor nakon pregovora”, rekao je premijer na odlasku Mark Rutte, dodavši da je “veoma zadovoljan” nakon posljednjeg sastanka stranačkih čelnika u ponedjeljak u Hagu, sedam mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

Objavom dogovora na današnji dan izjednačen je rekord u dužini pregovora za formiranje vlade od 208 dana. No, novu vladu još treba potvrditi donji dom Parlamenta, koji zasjeda u utorak.

“Napokon… Sretan sam. Mislim da je dogovor na tragu onoga što svi žele”, rekao je Alexander Pechtold, čelnik liberalne stranke D66.

No, stručnjaci upozoravaju da će se koalicija teško održati – D66 vladat će s VVD-om, strankom premijera na odlasku Marka Ruttea, pobjednicom izbora održanih u martu, te dvjema kršćanskim strankama: pragmatičnim CDA-om i nešto konzervativnijom Kršćanskom unijom (CU).

Suprotni stavovi

Stranka D66, koja u nazivu nosi godinu osnivanja, zauzima se za pobačaj, prava LGBT zajednice i da se pravo na eutanaziju uvede za sve koji žele prekinuti svoj život, a ne samo za bolesnike u neizlječivoj fazi bolesti.

S druge strane, CU se vodi načelima Biblije, protivi se pobačaju, braku osoba istog spola i eutanaziji.

Ova koalicija osigurava Rutteu i partnerima većinu koja preteže za samo jedno zastupničko mjesto, sa 76 od 150 mjesta u parlamentu.

Ako Rutte i ostane premijer, sastav njegove treće vlade neće se znati prije 23. oktobra, objavila je javna televizija NOS.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO