Gabriel: Ako nema ugovora s Iranom, neće ni sa S.Korejom

Gabriel je rekao novinarima u Berlinu da je Njemačka spremna da pojača pritisak na Iran diplomatskim sredstvima (EPA)
Gabriel je rekao novinarima u Berlinu da je Njemačka spremna da pojača pritisak na Iran diplomatskim sredstvima (EPA)

Njemačka brine da će predsjednik SAD-a Donald Trump ocijeniti da se Iran ne pridržava sporazuma o ograničenju nuklearnog programa te zemlje, te da bi to moglo da odvrati Sjevernu Koreju od bilo kakvog sporazuma o obustavljanju razvoja njenog nuklearnog programa, izjavio je šef njemačke diplomatije Sigmar Gabriel.

Gabriel je rekao novinarima u Berlinu da je Njemačka spremna da pojača pritisak na Iran diplomatskim sredstvima, ali da ona ne želi da vidi da se nanosi šteta tom sporazumu, prenio je Reuters.

“Naša velika briga je, u pogledu Sjeverne Koreje, da je malo vjerovatno da je diktatorska Sjeverna Koreja spremna da pristane na međunarodni sporazum da se odrekne razvoja nuklearnog oružja ukoliko se jedini sporazum na svijetu koji je omogućio takvo odricanje dovodi u pitanje”, rekao je Gabriel.

Globalna strategija

Američki predsjednik Trump trebao bi se sljedećih dana izjasniti o sporazumu o iranskom nuklearnom programu, potvrđeno je iz njegovog ureda, no visoki dužnosnik administracije najavio je kako ga neće potvrditi.

“Predsjednik je donio odluku. To će biti globalna strategija”, rekla je Trumpova glasnogovornica Sarah Huckabee-Sanders.

Ako Trump odbije potvrditi da Iran poštuje sporazum, čelnici američkog Kongresa bi imali 60 dana da odluče hoće li ponovno nametnuti sankcije Teheranu koje su suspendirane prema sporazumu.

Sporazum koji su 2015. zaključili Iran i velike sile (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) treba jamčiti izrazito miroljubivo i civilno obilježje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za postupno ukidanje sankcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO