U Barceloni deseci hiljada demonstranata protiv nezavisnosti

Prosvjed je pokazatelj koliko je ta regija podijeljena oko pitanja neovisnosti (EPA)
Prosvjed je pokazatelj koliko je ta regija podijeljena oko pitanja neovisnosti (EPA)

Tjedan dana nakon zabranjenog referenduma, obilježenog policijskim nasiljem u Kataloniji, u nedjelju se u Barceloni održava velik prosvjed protiv neovisnosti te španjolske pokrajine.

Deseci tisuća ljudi u nedjelju su izašli na ulice katalonskog glavnog grada Barcelone kako bi izrazili protivljenje objavi neovisnosti od Španjolske, pokazavši i koliko je ta regija podijeljena u vezi s pitanjem neovisnosti.

Prosvjednici su se okupili u središtu Barcelone sa zastavama Katalonije i Španjolske i transparentima na kojima piše “Katalonija je Španjolska” i “Zajedno smo jači”, dok su se političari na obje strane još snažnije ukopali na njihovim stajalištima u najvećoj političkoj krizi zemlje posljednjih desetljeća.

Organizatori se nadaju mobilizaciji ‘tihe većine’

“Mi se osjećamo i Kataloncima i Španjolcima”, rekla je 72-godišnja prosvjednica Araceli Ponze na skupu u Barceloni.

“Suočavamo se sa strašnom nepoznanicom. Vidjet ćemo što će se dogoditi ovoga tjedna, no moramo govoriti vrlo glasno kako bi oni znali što mi želimo”.

Prosvjed u Barceloni organizirala je skupina Katalonsko civilno društvo, koje se protivi neovisnosti, kako bi mobilizirala, kako vjeruje, “tihu većinu” građana u Kataloniji.

Pod geslom “Dosta! Urazumimo se”, okupljanje u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao “bolešću”.

Okupljanje pod geslom “Dosta! Urazumimo se!” podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv neovisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti, koji je katalonsku težnju za neovisnošću nazvao “bolešću”.

Rajoy: ‘Nećemo dozvoliti otcjepljenje’

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući “dijalog” između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature.

Dijalog koji Mariano Rajoy ne predviđa sve dok separatistički čelnici te moćne autonomne regije ne odustanu od želje da proglase nezavisnost.

“Želim da se prijetnja o proglašenju neovisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu”, izjavio je šef konzervativne vlade za španjolski dnevnik El Pais.

Rajoy je obećao kako njegova Vlada neće dozvoliti Kataloniji da se otcijepi od ostatka države.

“Španjolska se neće podijeliti i jedinstvo države će se održati”, izjavio je Rajoy, kako prenosi Anadolija.

Španjolski premijer je rekao da će poduzeti sve zakonom predviđene mjere da se zaustave separatisti u toj regiji.

Upitan bi li bio spreman pokrenuti članak 155. Ustava koji daje pravnu mogućnost središnjoj vlasti u Madridu da ukine autonomiju Katalonije te preuzme sve institucije vlasti u toj regiji, Rajoy je odgovorio kako ne isključuje apsolutno ništa što je u zakonu.

Dodatne policijske snage ostaju

Dodao je i kako planira sve do završetka krize ostaviti dodatnih 4.000 policajaca koje je vlada poslala u Kataloniju za vrijeme glasovanja o neovisnosti, 1. listopada.

Naveo je i da neće raspisati izvanredne nacionalne izbore te je isključio mogućnost međunarodnog posredovanja kao načina rješavanja krize u Španjolskoj, kako je to zatražio katalonski predsjednik Carles Puigdemont, prenosi Hina.

Katalonski predsjednik Carles Puigmdemont obećao je da će proglasiti neovisnost te regije nakon što je 90 posto birača glasovalo “Za” na referendumu održanom prošle nedjelje, koji je središnja vlast u Madridu proglasila neustavnim.

Prije točno tjedan dana u Kataloniji je održan referendum o neovisnosti, koji je španjolski sud suspendirao, a Vlada u Madridu proglasila nezakonitim.

Referendum je obilježilo policijsko nasilje s velikim brojem ozlijeđenih građana i policajaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO