Rusija: U protestima uhapšeno 132 ljudi

Ruske vlasti naglašavaju da nisu odobrile održavanje protesta (EPA)

Na protestima koji se održavaju u Rusiji policija je u Moskvi privela nekoliko osoba, dok je prema podacima nevladine organizacije OVD-info u Sankt Petersburgu privela njih deset, a u drugih 25 gradova ukupno 132 osobe.

Kako su agencije prethodno prenijele, pristalice ruskog opozicionog lidera koji se nalazi u pritvoru Alekseja Navaljnog okupile su se u Moskvi pozivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina da se povuče i dozvoli Navalnom da se kandidira za predsjednika.

Gotovo hiljadu pristalica opozicionog lidera okupilo se u centru Moskve na Puškinovom trgu uzvikujući “Rusija će biti slobodna” i “Rusija bez Putina”.

Ruske vlasti naglašavaju da nisu odobrile održavanje protesta.

Kako je Reuters naveo, broj učesnika ovog i ostalih skupova širom Rusije izgleda mnogo je skromniji kada se uporede sa masovnim protestima u Rusiji koje je predvodio Navaljni u martu i junu i koji važe za najveće proteste u Rusiji od 2012. godine.

Putinov rođendan

Opozicioni lider je ranije danas pozvao svoje pristalice da izađu na skupove širom zemlje povodom Putinovog rođendana kako bi protestirali protiv njegove vlasti.

Jedan od demonstranata nosio je plakat na kom je bila slika Putina kako sjedi na planini novca sa natpisom “Sretan rođendan, lopove mali!”

Navaljni, (41) advokat školovan na američkom Yale univerzitetu, koji je izjavio da namjerava da se kandidira na predsjedničkim izborima u martu naredne godine, osuđen je u ponedjeljak u Moskvi na 20 dana zatvora zbog toga što je u više navrata prekršio zakon o organiziranju javnih skupova.

Navaljni i njegov bivši poslovni partner osuđeni su za pronevjeru 2013. godine.

Prema ruskom zakonu, ako je neko osuđen za tako ozbiljan zločin on se ne može kandidirati na javnu funkciju 10 godina nakon što završi s služenjem kazne.

Navaljni se tome protivio, navodeći da ne postoji nijedna pravna prepreka da se kandidira, jer ruski Ustav jasno nalaže da kandidat za predsjednika ne može biti neko ko aktivno služi kaznu, dok je on bio na izdržavanju uslovne kazne.

Vlasti u Moskvi i Sankt Petesrburgu su odbile da dozvole demonstrantima da se okupe u centru grada, pa bi, kako procjenjuje AFP, mitinzi mogli da se završe nasiljem.

Izvor: Agencije