Rouhani: Deset Trumpova ne može poništiti postignuća nuklearnog sporazuma

Iranski predsjednik Rouhani govorio na teheranskom univerzitetu (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u subotu je pohvalio sporazum o nuklearnom programu Irana postignut 2015. sa svjetskim silama i rekao da ni deset Trumpova ne može poništiti njegova postignuća.

“Ni (Donald) Trump, ni deseci drugih Trumpova neće moći unazaditi nepovratne koristi od sporazuma”, rekao je Rouhani u govoru na teheranskom univerzitetu.

Mediji u SAD-u su izvijestili da predsjednik SAD-a Donald Trump namjerava dati negativnu ocjenu sporazumu s Iranom već početkom iduće sedmice uoči roka za izvještaje o iranskom poštivanju sporazuma.

Očekuje se da će Trump reći da sporazum nije u nacionalnom interesu SAD-a.

Moguće izmjene sporazuma

Trumpova odluka ipak u potpunosti ne odbacuje sporazum ali otvara vrata za njegove izmjene, izvijestio je Washington Post.

Ako Trump odbije potvrditi da Iran poštuje sporazum, čelnici američkog Kongresa bi imali 60 dana da odluče hoće li ponovno nametnuti sankcije Teheranu koje su suspendirane prema sporazumu.

Sporazum koji su 2015. zaključili Iran i velike sile (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) treba garantirati izrazito miroljubivo i civilno obilježje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za postupno ukidanje sankcija.

Prema zakonu, američki predsjednik svakih 90 dana mora izjaviti pred Kongresom poštuje li Iran sporazum i je li ukidanje sankcija u interesu Sjedinjenih Država.

Izvor: Agencije