EK i Rusija: Pridržavati se nuklearnog sporazuma

Iran, Nuklearni reaktor, Nuklearni program
'Iran je razvio veoma napredne centrifuge, čime krši sporazum', izjavio je šef njemačke diplomatije (EPA)

Iz Europske je komisije priopćeno kako međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, potpisan 2015. godine, funkcionira i sve se strane trebaju pridržavati svojih obveza.

“Mi vrlo pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa sporazumom. Podsjećamo da je to sporazum o neširenju nuklearnog oružja koji je potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, koji funkcionira, učinkovit je, što je već osam puta potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju”, rekla je glasnogovornica komisije novinarima u Bruxellesu, javlja Reuters.

Ovaj sporazum “daje svim stranama potrebna jamstva”, dodala je, kako prenosi Fena.

Lavrov: ‘Sačuvati sporazum u trenutnom obliku’

Istovremeno, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako Moskva želi da nuklearni sporazum svjetskih sila s Iranom bude sačuvan u trenutačnom obliku.

Obraćajući se novinarima u Astani, glavnom gradu Kazahstana, Lavrov je izrazio nadu da će američki predsjednik Donald Trump donijeti “uravnoteženu” odluku o tomu hoće li ostati posvećen važnom sporazumu o smanjenju iranskog nuklearnog programa, izvještava Reuters.

Dodao je da će sudjelovanje SAD-a biti vrlo važan čimbenik u tom pitanju.

Američki predsjednik Donald Trump, koji do 15. listopada mora potvrditi ispunjava li Iran uvjete sporazuma, idućih će se dana izjasniti o sporazumu o iranskom nuklearnom programu, potvrđeno je iz njegova ureda, no visoki dužnosnik administracije najavljuje kako ga neće potvrditi.

Ako Trump odbije potvrditi da se Iran drži sporazuma, čelnici Kongresa SAD-a imali bi 60 dana da odluče hoće li ponovno nametnuti sankcije Teheranu, koje su suspendirane prema sporazumu.

Podrška Mattisa i Dunforda

Prema zakonu, američki predsjednik svakih 90 dana mora izjaviti pred Kongresom pridržava li se Iran sporazuma i je li ukidanje sankcija u interesu Sjedinjenih Američkih Država. Dosad je on potvrđivao sporazum, ali je istaknuo da će ključna ocjena biti sljedeća.

Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je dao podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uoči objave predsjednika Trumpa hoće li se držati tog dogovora i dodao da je podrška održavanju nuklearnog sporazuma s Iranom u interesu SAD-a. 

I zapovjednik Združenog glavnog stožera Oružanih snaga SAD-a, general Joseph Dunford, ocijenio je da Iran postupa sukladno sporazumu o ograničenju svog nuklearnog programa, prenijele su agencije.

Sporazum koji su 2015. zaključili Iran i velike sile (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka) treba jamčiti izrazito miroljubivo i civilno obilježje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za postupno ukidanje sankcija.

Izvor: Agencije