Rezultat Angele Merkel potvrdio zabrinutost desničara iz istočne Evrope

Nacionalistički političari na istoku EU-a nadaju se da će rast AfD-a prisiliti Merkel da postroži stajalište u vezi s imigracijom (EPA)
Nacionalistički političari na istoku EU-a nadaju se da će rast AfD-a prisiliti Merkel da postroži stajalište u vezi s imigracijom (EPA)

Zabrinuti ambicijama njemačke kancelarke Angele Merkel da ostvari snažniju integraciju Evropske unije, desničarski političari u istočnim članicama EU-a ukazuju da je njena slaba izborna pobjeda pokazala opravdanost njihove zabrinutosti.

Euroskeptične vlade u Poljskoj i Mađarskoj bile su glasni kritičari kancelarkinog pristupa “otvorenih vrata” imigraciji i protive se reformama EU-a kojima bi se više ovlasti prebacilo na Brisel na račun nacionalnih vlada.

Poljski ministar vanjskih poslova rekao je da su njemački izbori, održani 24. septembra, na kojima su konzervativci Angele Merkel dobili najmanje glasova od 1949, dokaz da je Berlin trebao uzeti u obzir zabrinutost istočnih članica.

“Ona bi se trebala usredotočiti na održanje jedinstva Europske unije”, rekao je Witold Waszczykowski listu Polska The Times. “Gospođa Merkel morat će tražiti nove saveznike, a to otvara manevarski prostor poljskoj diplomatiji.”

“Danas nema atmosfere za federalizaciju i neće je biti u bližoj budućnosti.”

Očekuje se da će Merkel biti potrebni mjeseci da sastavi novu koalicijsku vladu, što će smanjiti njemački pritisak na Varšavu i Poljsku da ispoštuju standarde EU-a.

Promjena stajališta o imigraciji

Nacionalistički političari na istoku EU-a nadaju se da će rast protivimigrantske Alternative za Njemačku (AfD), koja je postala treća po veličini stranka, prisiliti Merkel da postroži stajalište u vezi s imigracijom nakon što je Njemačka primila više od milion useljenika 2015. i 2016. godine.

Mađarska je već rekla da su njemački političari od izbora prihvatili mjere jačanja sigurnosti na granicama kako bi se migranti obeshrabrili da ulaze u EU.

“U vezi s nekim aspektima ilegalne migracije još raspravljamo, no postoji puna saglasnost o glavnoj tački da je zaštita vanjskih granica Evrope vrlo važna”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon susreta s istaknutim njemačkim zastupnicima u Stuttgartu prošle sedmice.

Stranke mađarskog premijera Viktora Orbana Fidesz i CDU/CSU Angele Merkel pripadaju istom političkom bloku u Evropskom parlamentu te je, unatoč kritikama Berlina na račun njegove vlasti, pozdravio izbornu pobjedu Angele Merkel.

“Pomolimo se tiho svake večeri za produženje mandata trenutne kancelarke”, rekao je prije izbora.

Orban je i sam pred izborima idućeg aprila, na kojima će tražiti treći uzastopni mandat i vjerovatno se sada ne želi suočiti s pitanjima reformi EU-a, smatraju analitičari.

Izvršiti pritisak na Poljsku i Mađarsku

“Orbanov je cilj zadržati prostor za manevar otvorenim što je duže moguće. On se ne želi u skorije vrijeme suočiti s ‘da ili ne’ pitanjima, poput toga treba li Mađarska ući u eurozonu ili ostati na periferiji”, rekao je Botond Feledy iz Centra za euroatlantske integracije i demokratiju u Budimpešti.

Analitičari su rekli da bi Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji žele prevladati nejedinstvo EU-a, mogli pokušati izdvojiti kooperativnije istočne članice, poput Slovačke i Češke, i usredotočiti pritisak na Poljsku i Mađarsku da poštuju pravila EU-a.

Varšava, koja se nalazi pod istragom EU-a u vezi s poštivanjem standarda vladavine prava, priprema se za obnovu kritika.

“Očekujemo da Merkel nastupi čvrsto prema Poljskoj, definitivno ne u idućih nekoliko mjeseci dok se formira nova vlada, ali svakako kad se slegne prašina u unutrašnjoj politici”, dodao je izvor iz Vlade Poljske.

Izvor: Agencije


Povezane

Izdvajaju se čelnica Petry, jedan od potpredsjednika Gauland, te glavna kandidatkinja na izborima Weidel.

25 Sep 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO