Nakon Turske, i Saudijska Arabija kupuje ruski S-400

O vojno-tehničkoj saradnji sa Saudijskom Arabijom razgovaralo se iza zatvorenih vrata (EPA)

Saudijska Arabija postigla je dogovor s Rusijom o kupovini ruskog raketnog sistema S-400, javila je danas saudijska televizija Al-Arabia, navodeći da su dvije strane potpisale memorandum o razumijevanju kako bi se saudijskoj kraljevini pomoglo u naporima da razvije vlastitu vojnu industriju.

Saudijska televizija javila je to tokom posjete saudijskog kralja Salmana Moskvi, prenosi Reuters.

Ranije danas, potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da je Saudijska Arabija pokazala interesovanje za kupovinu ruskih raketnih sistema S-400 nakon što je Turska za isti sistem protivvazdušne odbrane već uplatila avans.

“Postoji interesovanje, naravno. Pregovori o S-400 napreduju, ali još nema konačnih odluka”, rekao je Rogozin govoreći o pregovorima sa Saudijskom Arabijom, prenio je Tass.

Domet 400 kilometara

Rogozin je dodao da se o vojno-tehničkoj saradnji sa Saudijskom Arabijom razgovaralo iza zatvorenih vrata.

Krajem septembra pomoćnik predsjednika Rusije za vojnu i tehnološku saradnju Vladimir Kožin rekao je da će Rusija Turskoj isporučiti sistem protivzračne odbrane S-400, za koji je već uplatila avans, ali da Turska neće moći dobiti i proizvodnu tehnologiju za taj sistem. 

Kožin je tada naveo da se o davanju proizvodne tehnologije Turskoj nije ni razgovaralo.

S-400 “Trijumf” najnoviji je protivavionski raketni sistem dalekog dometa, koji je u službu ušao 2007. godine. Dizajniran je da obara avione, krstareće i balističke rakete, a operativni domet mu je 400 kilometara na visini do 30 kilometara, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije