Trump poručio da neće potvrditi sporazum s Iranom

Donald Trump
Prema riječima nekoliko zvaničnika Bijele kuće, Trump je jasno rekao da nema namjeru potvrditi sporazum s Teheranom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ne propušta priliku kritizirati sporazum iz 2015. o iranskom nuklearnom programu, a članovi njegove administracije smatraju da ga neće sam poništiti nego to pitanje namjerava prebaciti na Kongres.

Do 15. listopada američki predsjednik mora donijeti ključnu odluku o tom sporazumu.

Zakon obvezuje američkog predsjednika da svakih 90 dana kaže Kongresu primjenjuje li Iran zaključeni dogovor s velikim silama i je li ukidanje sankcija u državnom interesu Sjedinjenih Američkih Država.

Prema riječima nekoliko dužnosnika Bijele kuće, Trump je jasno rekao da nema namjeru potvrditi sporazum s Teheranom, prenosi Hina.

Različita viđenja u administraciji

Njegova je administracija javno optužila Iran da krši “duh” sporazuma, ali neki dužnosnici privatno priznaju da postoji razlika između prekoračivanja granica i konkretnog kršenja odredbi.

Američki ministar obrane Jim Mattis u utorak je sugerirao podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uoči objave predsjednika Trumpa hoće li se držati tog dogovora. 

Mattis je rekao kako će dati podršku održavanju nuklearnog sporazuma s Iranom ako će Sjedinjene Američke Države moći utvrditi da se Iran drži tog dogovora i da je on u najboljem interesu za SAD. 

“Poanta koju želim naglasiti jest da, ako možemo potvrditi da Iran poštuje dogovor, ako možemo utvrditi da je to u našem najboljem interesu, onda je jasno da ga trebamo podržati”, naglasio je Mattis na saslušanju u Senatu, kako je prenijela Hina. 

“Vjerujem da je u ovom trenutku, u nedostatku pokazatelja za suprotno, to nešto o čemu bi predsjednik trebao razmisliti da podrži”, dodao je ministar. 

Pritisak donatora i baze na republikance

Načelnik glavnog stožera američke vojske Joseph Dunford ranije je rekao Kongresu da izvješća koja je primio navode da Iran poštuje svoje obveze.

Ali donatori i dio njihove izborne baze vrše pritisak na republikance.

Trump je prošlog mjeseca u UN-u izjavio da je taj sporazum “smetnja za Sjedinjene Američke Države” i uzalud je pozvao zapadne supotpisnike London, Pariz i Berlin da ga ponovno dogovore.

“Iskreno, nuklearni sporazum s Iranom sramotan je za SAD. Vjerujte mi. Vrijeme je da nam se cijeli svijet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje prema ubijanju i uništenju”, rekao je tada Trump.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO