Doživotni zatvor za 34 osobe zbog pokušaja ubistva Erdogana

Turski sud u srijedu je na doživotni zatvor osudio 34 osobe proglašene krivima za pokušaj ubistva predsjednika ove države Recepa Tayyipa Erdoğana u neuspjelom puču 15. jula 2016, prenose agencije pozivajući se na turske medije.

Sud u Muğli osudio je 34 osobe na doživotni zatvor, a među njima i bivšeg brigadnog generala Gökhana Sönmezateşa, za koga je ocijenio da je bio vođa grupe pučista koji su htjeli “zarobiti ili ubiti” Erdoğana, objavile su informativne mreže NTV i CNN Türk.

Ovo je bio dosad najveći sudski postupak među suđenjima vođenima širom Turske nakon pokušaja državnog udara, u kojem je poginulo približno 250 ljudi, osim pučista.

Čistka u vlasti i armiji

U noći s 15. na 16. juli 2016, dok su pučisti pokušavali zauzeti ustanove centralne vlasti u Istanbulu i u Ankari, grupa vojnika u munjevitoj je akciji zauzela hotel u Marmarisu u kojem je Erdoğan provodio odmor s porodicom.

Nakon pokušaja puča turske vlasti uzvratile su progonom pristalica pokreta imama Fethullaha Gülena, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Provedena je velika čistka u institucijama vlasti u koje su se, po ocjeni Vlade Turske, ubacili pripadnici Gülenovog pokreta.

Od jula 2016. uhapšeno je približno 50.000 ljudi, a više od 140.000 smijenjeno i otpušteno.

Izvor: Al Jazeera i agencije