Vlada Libije: Zračni napad u Derni je ratni zločin

Derna je pod opsadom oružanih grupa lojalnih generalu Khalifu Haftaru (AFP)

Vlada Libije koju podržavaju Ujedinjeni narodi snažno je osudila zračni napad na grad Dernu u kojem je ubijeno najmanje 17 civila, te je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da istraži udare.

U saopćenju Predsjedničkog vijeća u ime Fayeza al-Sarraja, čelnika Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), navedeno je da se zračni udar treba tretirati kao “ratni zločin”.

Iako u saopćenju nije navedeno ko je odgovoran za smrtonosni napad, zatraženo je trenutno ukidanje opsade Derne, koja traje duže od godinu dana, kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći te evakuacija povrijeđenih kojim je potrebna ljekarska pomoć.

“Zbog opsade mnogi pate”, navedeno je u saopćenju, dodavši da se neće tolerirati ubijanje i zastrašivanje libijskih građana.

Derna je pod opsadom oružanih grupa lojalnih generalu Khalifu Haftaru, samoproglašenom zapovjedniku Libijske nacionalne armije (LNA).

Napad na Dernu

Vijeće Mujahideen Shura, koje trenutno de facto kontrolira Dernu, zauzelo je grad iz ruku grupe Islamska država Irak i Levant 2015. godine. To je jedini grad na istoku Libije koje ne kontroliraju snage generala Haftara.

Lokalni stanovnici kazali su Al Jazeeri da je u napadu izvedenom u ponedjeljak navečer pogođeno porodično slavlje.

Abdel Rahman al-Sewehli iz Visokog državnog vijeća, savjetodavnog tijela, na Twitteru je napisao da “strogo osuđuje samoproglašenu generalnu komandu LNA i njihove lokalne i međunarodne saveznike”, što je referenca na Egipat, koji podržava Haftara.

Haftar, koga podržava vlada sa sjedištem u Tobruku, važan je i ključni faktor u libijskoj politici.

LNA se suprotstavlja vladi sa sjedištem u prijestolnici Tripoliju, koju podržava UN, a koja kontrolira većinu zapadnog dijela zemlje, uključujući grad Misratu.

Mirovni sporazum iz 2015, koji su podržali Ujedinjeni narodi, nije uspio ujediniti zaraćene strane.

Izvor: Al Jazeera