Sporna ideja da njemački voz nosi ime Anne Frank

Od 19.000 prijedloga za imena superbrzih vozova, komisija je izabrala 25 imena osoba koje su obilježile njemačku historiju (EPA)

Plan nemačkih železnica da superbrzi voz nazove po Ani Frank “bolan” je za žrtve konc-logora, izrazila je žaljenje fondacija koja nosi ime jevrejske devojčice, čija je tragična sudbina u Drugom svetskom ratu postala poznata milionima ljudi širom sveta.

“Povezivanje Ane Frank s vozom asocira na progon Jevreja i deportacije u Drugom svetskom ratu”, reagovala je Fondacija “Anne Frank” na najavu Deutsche Bahna da njenim imenom nazove jedan od svojih novih superbrzih vozova.

Takav naziv “ponovo uzrokuje patnju onima koji žive s posledicama iz tog vremena”, dodala je u saopštenju.

Ana Frank, koja se s porodicom sklonila u Amsterdam, umrla je 1945. godine u logoru Bergen-Belsen, kad joj je bilo 15 godina, nekoliko meseci pre kraja Drugog svetskog rata.

Njen dnevnik, objavljen dve godine kasnije, prodat je u više od 30 miliona primeraka.

DB: ‘Nismo željeli nikog povrijediti’

Deutche Bahn uputio je javni poziv za predloge naziva za svoje superbrze vozove nove generacije (ICE4), koji bi u decembru trebalo da budu pušteni u saobraćaj.

Od 19.000 dobijenih predloga komisija, u kojoj su i dva istoričara, izabrala je 25 imena osoba koje su obeležile nemačku istoriju.

Na toj listi su i bivši kancelar Konrad Adenauer, pripadnici pokreta otpora nacizmu Hans i Sofi Šol, kao i pisac Erih Kestner.

Nemačke železnice u saopštenju odgovaraju da “nipošto nisu imale nameru da pogaze uspomenu na Anu Frank”, nego su htele da je “proslave”.

“Ako smo ovim nekog povredili, iskreno nam je žao zbog toga.” Železnice su obećale da će “ozbiljno shvatiti upućene primedbe” te da će prihvatiti preporuku jevrejskih organizacija.

Izvor: Agencije