Ranjen Čečen optužen za planiranje atentata na Putina

Smrt Amine Okujeve potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine (AFP)

Čečenski komandant dobrovoljne jedince koja se na istoku Ukrajine bori s proruskim separatistima je ranjen, a njegova je supruga ubijena u ponedjeljak u napadu na njihov automobil blizu Kijeva.

Na automobil u kojemu su bili Adam Osmajev i njegova supruga Amina Okujeva otvorena je vatra iz zasjede dok je išao preko željezničkog prijelaza, objavio je na Facebooku Anton Geračenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

“Adam Osmajev je ranjen, ali će preživjeti. Upravo sam razgovarao s njim telefonom”, rekao je Geračenko.

Smrt Amine Okujeve potvrdila je agencija Intefax Ukrajina preko glasnogovornika Ministarstva unutrašnjih poslova Jaroslava Trakala.

Par je još u junu pokušao ubiti muškarac koji se predstavio kao novinar francuskog dnevnika Le Mondea.

Osmajev je tada ranjen u predjelu prsa.

Optužbe za planiranje ubistva Putina

Adam Osmajev je više godina proveo u zatvoru u Ukrajini pošto je 2012. godine optužen da je htio ubiti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osmajev je uhapšen u Odesi, na jugu Ukrajine, i priznao je krivicu, ali ju je poslije porekao, tvrdeći da je bio mučen.

Gotovo tri godine je proveo u zatvoru, ali je osuđen tek za ilegalno posjedovanje eksploziva i nikad nije izručen Rusiji.

Nedugo nakon izbijanja proevropske pobune na Majdanu u Kijevu, 2014. godine je pušten, nakon čega se pridružio dobrovoljnoj jedinici koja se na istoku zemlje bori s proruskim separatističkim pobunjenicima.

Izvor: Agencije