Puigdemont: Nisam u Belgiju pobjegao od pravde, niti po azil

Puigdemontov advokat potvrdio je da on ne traži politički azil u Belgiji (Arhiva)

Smijenjeni čelnik Katalonije Carles Puigdemont izjavio je, na konferenciji za novinare u Bruxellesu, kako je “dio katalonske vlade došao u Belgiju na neodređeno vrijeme kako bi u srcu Europe skrenuo pozornost na problem Katalonije”.

“Ne bježim od pravde i nisam došao u Belgiju da tražim politički azil. Došao sam u Bruxellesu kao prijestolnicu Europe”, rekao je Puigdemont.

Najavo je da će se “vratiti kući odmah, samo ako Španjolska zajamči pošten sudski proces”, prenosi AP.

“Drugi dio (katalonske) vlade, na čelu sa zamjenikom premijera, nastavit će djelovati u Kataloniji kao legitimni članovi katalonske vlade. Nikad nismo napustili vladu. Štoviše, nastavit ćemo raditi našom strategijom nekonfrontacije”, rekao je.

Istaknuo je i kako su optužbe protiv njega “instrument države i primjer maksimalne ratobornosti španjolske države”.

“Nećemo bježati pred akcijom pravosuđa, ali ćemo se boriti politički. Za mene optužbe državnog tužitelja nemaju pravnu važnost. Oni nas gone zbog ideje, ne zbog zločina. Traže 30 godina za svakog od nas”, upozorio je Puigdemont.

 

Advokat: Nije u Belgiji zbog azila

Puigdemontov advokat Paul Bekaert ranije je rekao kako još uvijek nije bilo riječi hoće li Puigdemont tražiti politički azil u Belgiji.

On je za televiziju VRT kazao da je Puigdemont kod njega došao i tražio savjet.

“Puigdemont nije u Belgiji da konkretno traži azil. O tome još nije odlučeno”, rekao je odvjetnik.

Kako prenosi agencija Tass, pozivajući se na katalonski list Vanguardia, odvjetnik Bekaert ranije je zastupao interese baskijske separatističke grupe ETA.

Bekaert je specijalist u području ljudskih prava, a pružao je pomoć pripadnicima ETA-e kako bi oni dobili azil u Belgiji.

Vlada Španjolske preuzela je kontrolu nad katalonskom administracijom time što je, aktivirajući Član 155. Ustava, razriješila dužnosti katalonsku Vladu te sazvala izbore za 21. prosinca.

Katalonski parlament izglasao je u petak neovisnost, nakon čega je španjolski Senat odobrio Vladi premijera Rajoya da uspostavi izravnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Izvor: Agencije