Pregovori o Siriji okončani bez napretka

Na kongres sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju pozvane su 33 političke organizacije, među kojima su opozicijske grupe i one bliske Vladi (EPA)

Novi krug mirovnih pregovora o Siriji organiziran u Astani završio je bez očitog napretka, uz prijedlog Rusije za sastanak 30-ak sirijskih političkih predstavnika 18. novembra u ruskom crnomorskom odmaralištu Sočiju.

Suprotno od ženevskog procesa, koji je na mrtvoj tački, mirovni proces u Astani dosad se koncentrirao na vojna i tehnička pitanja, ali Moskva, smatra Bashar al-Assad, pokušava naći politički izlaz.

Nakon sedmog kruga tih pregovora u glavnom gradu Kazahstana Rusija i Iran, saveznici režima, i Turska, koja podržava pobunjenike, predstavili su u zajedničkom saopćenju inicijativu Rusije za organiziranje kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga 18. novembra u Sočiju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na svojoj internetskoj stranici popis 33 pozvane političke organizacije, među kojima su opozicijske grupe i one bliske Vladi, prenosi Hina.

Smirivanje sukoba

Proces u Astani, koji je pod pokroviteljstvom Teherana, Moskve i Ankare, dosad je omogućio smirivanje sukoba u četiri sirijske regije: Idlibu, Homsu, Istočnoj Ghouti i na jugu zemlje.

Tokom posljednjeg susreta sredinom septembra Rusija i Turska najavile su sporazum zajedničkog raspoređivanja snaga za održavanje reda u zoni Idliba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu će otputovati u Teheran, gdje će razgovarati s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem. Novi krug pregovora o Siriji u Ženevi predviđen je za 28. novembar pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije