Pola milenija reformacije: Katolici i luterani traže oprost za nasilje

Lutherove teze postale su osnova protestantske reforme i označile raskid s katoličanstvom (EPA)

Vatikan i Svjetski luteranski savez zatražili su oprost za nasilje i obavezali se da će nastaviti raditi na smanjivanju razlika, u zajedničkom saopćenju objavljenom u utorak prilikom obilježavanja 500 godina reformacije.

“Zatražili smo oprost za naše neuspjehe i način na koji su kršćani ranjavali Gospodinovo tijelo i međusobno se vrijeđali u posljednjih 500 godina”, navodi se u saopćenju u vrijeme kad odnose katolika i protestanata obilježava višestoljetno nasilje.

Istovremeno, “obećavamo da ćemo nastaviti zajednički hod (…) u potrazi za važnim konsenzusom radi smanjivanja bitnih razlika među nama”, dodaje se u tekstu.

Duhovni i teološki darovi

Svećenik i teolog Martin Luther 31. oktobra 1517. objavio je “95 teza”, koje su postale osnova protestantske reforme i označile raskid s katoličanstvom.

Papa Franjo, gorljivi zagovornik jedinstva kršćana, prije godinu dana u švedskom gradu Lundu učestvovao je na početku proslava 500. godišnjice reformacije, u zajedništvu s protestantima, što je dugo bilo nezamislivo.

U zajedničkom saopćenju Vatikan “zahvaljuje (…) za duhovne i teološke darove koje je primio zahvaljujući reformaciji”.

“Luterani i katolici prvi su put promišljali o reformaciji u ekumenskoj perspektivi. To je omogućilo novo gledanje na događaje iz 16. stoljeća koji su potaknuli naše odvajanje”, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Izvor: Agencije