Plan Izraela je etnički očistiti Jerusalem

Izgradnjom naselja Izrael svjesno radi na brisanju Palestinaca iz okupiranog Jerusalema (Al Jazeera)

Članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi osudila je “opasni plan” koji je predložio izraelski ministar za Jerusalem Zeev Elkin, javlja agencija Wafa.

Cilj plana je etnički očistiti Palestince iz Jerusalema tako što bi odvojili Palestince koje žive u naseljima blizu “Zida aparthejda” od jerusalemske općine i stavili ih pod izraelsku jurisdikciju.

Plan se posebno odnosi na izbjeglički kamp Shufat, naselja Kufr Aqab, al-Walaja i manji dio Al-Sawahreha.

Mjere bi pogodile između 100.000 i 150.000 Palestinaca koji žive u ovim kvartovima.

Kršenje međunarodnog prava i konvencija

“Ako ovaj plan bude usvojen, on će značiti nasilno protjerivanje hiljada Palestinaca iz Jerusalema, oduzimanje njihovih osnovnih prava na dom, zdravstvo i obrazovanje. Nema nikakve sumnje da Izrael svjesno radi na brisanju Palestinaca iz okupiranog Jerusalema, glavnog grada Palestine, i na uništavanju demografskog, kulturnog, vjerskog i političkog identiteta ovog grada”, rekla je Ashrawi.

Ona je upozorila da je ovaj prijedlog direktno kršenje međunarodnog prava i konvencija.

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda boj 476 jasno kaže da su “sve mjere koje mijenjaju geografski, demografski i historijski karakter svetog grada Jerusalema neprihvatljive i znače flagrantno kršenje Ženevske konvencije i predstavljaju prepreku postizanju trajnog mira na Bliskom istoku, piše Wafa.

Izvor: Agencije