Papa: Čovječanstvu prijeti samoubistvo ako izbije nuklearni sukob

Dobar dio čovječanstva bit će zbrisan sa lica zemlje ako dođe do konflikta zbog Korejskog poluotoka (EPA)

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo upozorio je da čovječanstvu prijeti samoubojstvo ako dođe do nuklearnog sukoba.

Mislio je pritom, kako prenose agencije, na povećane tenzije između Sjeverne Koreje i SAD-a te povećanu mogućnost nuklearnog sukoba.

Upravo će prijetnja nuklearne konfrontacije SAD-a i Sjeverne Koreje biti glavna tema konferencije koju organizira Vatikan, a na kojoj će se okupiti 11 dobitnika Nobelove nagrade za mir, najviši dužnosnici Ujedinjenih naroda i NATO-a, kao i veleposlanici najvećih svjetskih sila, navodi AP.

Prilikom posjeta osoblju koje priprema konferenciju, zakazanu za 10. i 11. studenog, papa je upozorio na povećanu opasnost od izbijanja nuklearnog rata.

Smiriti situaciju

Papa bi se trebao obratiti prisutnima na otvaranju konferencije.

Među govornicima će biti i Masako Wada, koja je preživjela bacanje atomske bombe u Nagasakiju i otad postala velika zagovornica nuklearnog razoružavanja.

Papa Franjo također je insistirao na tome da Washington i Pjongjang prihvate pokušaje smirivanja situacije od drugih zemalja.

I ranije je komentirao tenzije na Korejskom poluotoku, rekavši jednom prilikom da bi “dobar dio čovječanstva bio zbrisan s lica zemlje ako dođe do konflikta”.

Izvor: Agencije