Mediji: Obrušio se tunel u Sjevernoj Koreji, više od 200 žrtava

Tunel se srušio oko 10. septembra, navodi japanska televizija (Arhiva)

Nakon šestog nuklearnog testa koji je Sjeverna Koreja izvela u septembru, obrušio se tunel na lokaciji gdje Pjongjang izvodi nuklearne probe.

Tom prilikom je možda poginulo više od 200 ljudi, objavila je japanska televizija TV Asahi, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom.

Reuters navodi da nije u mogućnosti provjeriti te navode.

Tunel se srušio oko 10. septembra, navodi japanska televizija, tvrdeći da je tada stradalo gotovo 100 radnika nuklearnog postrojenja Punggye-ri.

Tokom spasilačke operacije došlo je do drugog obrušavanja tunela, što znači da je moguće da je broj žrtava veći od 200, dodaje TV Asahi.

Šesti atomski test Pjongjanga

Stručnjaci navode da serija podrhtavanja tla i klizišta kod lokacije za nuklearne probe vjerovatno znači da je šesti atomski test Pjongjanga, koji je izazvao najveću eksploziju 3. septembra, destabilizirao regiju i da je moguće da se baza Punggye-ri neće još dugo koristiti za testiranje nuklearnog oružja.

Pjongjang je početkom septembra ostvario šesti nuklearni test.

Američka Centralna obavještajna agencija je saopćila da će Sjeverna Koreja možda već za nekoliko mjeseci razviti projektile koji mogu pogoditi SAD, a taj scenarij američki predsjednik Donald Trump je obećao spriječiti.

Izvor: Agencije