Lavrov: ‘Fantazija’ je da se Rusija miješa u američke izbore

Lavrov navodi da bi vojno rješenje u korejskoj krizi imalo katastrofalne posljedice (EPA)

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je “fantazijama” optužbe o ruskom miješanju u izbore u SAD-u i Europi, prenio je Reuters navode ruskih medija.

“Bez ijednog dokaza, mi smo, kao što znate, optuženi za miješanje ne samo u izbore u SAD-u, već i u one u europskim državama”, rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima, “nedavno se pojavila i optužba da je Moskva odlučivala o tome kojeg ministra treba postaviti na funkciju u Južnoj Africi”.

“U biti, fantaziji nema granica”, smatra Lavrov.

Kad su američki predsjednički izbori u pitanju, Lavrov je ponovio kako “nema nijednog dokaza” o ruskom miješanju.

Takve njegove poruke stižu dok se u SAD-u ubrzava istraga o navodnom ruskom miješanju u izbore s prve tri optužnice.

Kućni pritvor za bivšeg šefa Trumpovog štaba

U okviru istrage koja se vodi, podignute su optužnice protiv tri člana izbornog stožera Donalda Trumpa. Među njima su bivši šef izbornog stožera Paul Manafort i jedan savjetnik koji je lagao o svojim kontaktima s Moskvom.

Specijalni tužitelj koji istražuje navode o mogućem dosluhu s Rusima optužio je Manaforta i njegovog suradnika Richarda Gatesa, koji su optuženi po 12 točaka, uključujući i zavjeru protiv SAD-a, pranje novca, lažne izjave i neprijavljivanje računa u inozemstvu.

Savezni sudac Manafortu odredio kućni pritvor i naredio mu da položi deset milijuna dolara jamčevine nakon što se on izjasnio da nije kriv za pranje novca i zavjeru protiv SAD-a.

I Gatesu je također određen kućni pritvor i jamčevina od pet milijuna dolara.

Obojica su optužena u vezi s isplatama koje su primili od bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, proruski orijentiranog.

Manafortov odvjetnik Kevin Downing odbacio je optužbe. Rekao je kako nema dokaza da je Manafort bio u dosluhu s ruskom vladom dok je radio za kampanju te da je njegov rad u ime Ukrajine završio dvije godine ranije.

Međutim, optužnica na 31 stranice ne ukazuje na suradnju između tima republikanskog predsjedničkog kandidata i ruskih vlasti.

Savjetnik lagao FBI

Znatno neugodnija za Trumpa su otkrića vezana za jednog od njegovih nižih savjetnika, koji je do sada bio u sjenci. 

George Papadopoulos se izjasnio krivim za navode da je lagao istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI).

On je bio zadužen za vanjsku politiku u Trumpovom izbornom stožeru i pokušao je sakriti dublje kontakte s ruskim posrednicima od kojih je doznao da Moskva ima materijal da ocrni Trumpovu protivnicu Hillary Clinton, u obliku velikog broja emailova.

Više američkih parlamentarnih komisija treba također od danas ispitati predstavnike Facebooka, Twittera i Googlea oko moguće kupovine ciljanih reklama na tim društvenim mrežama od ruskih kompanija za vrijeme izborne kampanje u SAD.

Moskva je od početka negirala optužbe da je pokušala utjecati na američki izborni proces.

Izvor: Al Jazeera i agencije